Az orosz–ukrán háború és a nyugati világot sújtó recessziós félelmek árnyékában Kínában minden feltűnés nélkül egy rendkívül fontos tőkepiaci változtatásra került sor hétfőn, ekkor indult ugyanis az ETF Connect nevű program, amely kölcsönösen megnyitja a hongkongi és a kínai tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) piacát mindkét irányban, amivel folytatják a két kereskedési színtér 2014-ben megkezdett összekapcsolását.

This photo taken on May 26, 2021 shows people walking past the Tencent headquarters in the southern Chinese city of Shenzhen, in Guangdong province. (Photo by NOEL CELIS / AFP)
Fotó: NOEL CELIS / AFP

A lépés jelentőségének megértéséhez nem árt tudni, hogy a hongkongi adatai szerint a – Hongkongon kívüli – kínai ETF-piac mára egy évi 1,4 billió jüan, azaz 209 amerikai milliárd dollár értékű üzletággá vált, amely több mint a háromszorosára nőtt öt év alatt. Eközben az ETF-ek száma több mint négyszeresére, azaz 645-re emelkedett, míg a tőzsdei részvények száma mindössze 53 százalékkal, 4615-re bővült.

A 645 alap közül az első körben 83 kerül a programba, míg a Hongkongban jegyzett ETF-ek közül 4-et vásárolhatnak meg például a sanghaji vagy pekingi befektetők.

Az ETF-ek népszerűségét fokozhatja, hogy például az olyan kínai technológiai óriásokat mint a Tencent és az Alibaba, csupán Hongkongban jegyzik, de a kontinensen nem, ellenben számos belföldi székhelyű vállalat csak a sanghaji vagy sencseni börzén van jelen.

„A kínai ETF-ek hozzáadása a részvényportfólióhoz potenciálisan javíthatja a kockázat és a hozam arányát” – írták a Goldman Sachs elemzői. „Bár ugyanakkor a kezdeti hongkongi kínálat szűknek tűnik, a 4 ETF mögött álló részvények még mindig széles körű kitettséget kínálnak a kínai befektetőknek a Hongkongban jegyzett internetes és pénzügyi papírokból” – tették hozzá.

Az ETF Connect többek között elősegítheti, hogy a Hongkongban jelenlévő nemzetközi befektetők jobban megértsék a kínai ETF-eket, és így növelje e pénzügyi termékek ismertségét – ezt már Xu Meng, a 300 milliárd jüan értékű eszközt kezelő ChinaAMC alapkezelője fejtette ki.

Ugyanaznap egyébként, amikor az ETF Connect elindult, a kínai szabályozó hatóságok bejelentettek egy új programot, amely körülbelül fél év múlva startol el, és amely lehetővé teszi majd a pénzügyi derivatívákba való befektetést Kínában a hongkongi tőzsdézők számára. A program egy következő fázisában pedig a tervek szerint a kínai befektetők is köthetnek majd származtatott ügyleteket Hongkongban.