Hirtelen óriásit erősödött a forint az euró ellen, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Virág Barnabás e-mailben küldött válaszában azt közölte szerdán a Reuters kérdéseire, hogy a bank holnap döntő lépést tesz egyhetes betéti kamata megemelésével.

A központi bank folyamatosan készen áll rá, hogy minden eszközével beavatkozzon az árstabilitás biztosítása érdekében

– tette hozzá a jegybankár.

Virág Barnabás MNB fenntartható egyensúly és felzárkózás
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A forint 416,3 környékéről szaladt egészen 411,5-ig az euró ellenében a kommentárok hatására. A csaknem ötforintos árfolyamugrás szép teljesítmény lenne, ha előtte a forint nem gyengült volna ennél sokkal nagyobbat, és rekordmélyre, 408-as régióból 416,5 környékére zuhant. A forintot és régiós társát, a zlotyt az küldte gyengülésbe, hogy a befektetők erőteljesen vásárolják a dollárt, ami húszéves mélypontra taszította az eurót a zöldhasú ellen.

A forint körülbelül ugyanakkorát gyengült szerdán az euró ellenében, mint a zloty, a lengyel fizetőeszköz árfolyammozgásában azonban nem következett be fordulat, és ez is mutatja, hogy a forint visszapattanása Virág verbális beavatkozásának köszönhető. Egyébként Varsóban is kamatemelés várható csütörtökön: összeülnek a lengyel jegybank döntéshozói, és az elemzői várakozások szerint újabb 75 bázispontos lépéssel, 6,75 százalékra tolják fel az irányadó kamatot.

Az MNB csütörtöki kamatemeléséhez nincs szükség a monetáris tanács ülésére, hiszen a hetente tartott egyhetes betéti tender kamatáról van szó, nem az alapkamatról.