Kedvezőtlen folyamatokra hívta fel a figyelmet a Bloomberg a kínai kötvénypiaccal kapcsolatban. Az ugyanis egyre inkább a globális tőkekiáramlás színhelyévé válik, s a folyamat érthetően már a kormányt is aggasztja. A külföldi befektetők júniusban is több kínai állampapírt adtak el, mint amennyit lejegyeztek, a múlt hónapban a mérleg 8,3 milliárd dollár mínuszt mutatott, már az ötödik egymást követő hónap hozott nettó tőkekiáramlást. Összességében az év első hat hónapjában 30 milliárd dollárnyi szívódott fel, pontosabban keresett magának nagyobb biztonságot, máshol.


 

A Bloomberg szerint a kiáramlás a korábbi hozamprémium eltűnésével egyáltalán nem meglepetés: jelenleg a tízéves kínai referenciakötvény éves hozama 2,87 százalék, miközben az amerikai kötvények tartásával közel ennyi realizálható (2,78 százalék), de májusban ennél magasabb, 3,5 százalék volt az amerikai hozamszint. 

Csúcson a tízéves amerikai államkötvény hozama


Az irányadó amerikai tízéves államkötvény hozama kedden újabb 7 bázisponttal, 3,44 százalékra emelkedett, miután 3,45 fölött is járt, ami 2011 áprilisa óta nem látott csúcs

Kína szempontjából mégis szembeötlő, hogy 2014 óta először több pénzt vonnak ki a nemzetközi befektetők a kötvénypiacukról, mint amennyit sikerül bevonzani. Aggodalomra ad okot, hogy a negatív trend tovább eszkalálhatja a gazdasági és ingatlanpiaci válságot az országban. A hivatalos narratíva persze más, mint a statisztikák: tisztviselők hangsúlyozták, hogy az ország továbbra is fontos célpontja a határokon átnyúló kötvénybefektetéseknek.

 

A befektetőket több dolog nyugtalaníthatja: a júniusi kötvényforgalmi adatokat a szokásosnál egy héttel később közölte a központi klíringház, májusban pedig a kereskedési platformon a külföldi befektetők számára egyszerűen nem voltak elérhetők a tranzakciók adatai. 

 

A Chinese clerk counts US dollar notes over RMB (renminbi) yuan notes at a bank in Hai'an city, Nantong city, east China's Jiangsu province, 6 August 2019.

China did not and will not use exchange rates as a measure to cope with trade disputes, and the United States labeling the country as a "currency manipulator" is inconsistent with the quantitative criteria set by the US Treasury itself, the central bank said on Tuesday (6 August 2019). (Photo by Xu jingbai / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Imaginechina via AFP / Hszu Csing-baj

A fél év végén a külföldi befektetők még így is 343 milliárd dollárnyi kínai állampapírral rendelkeztek, több mint tízszeresével a 2014-es állománynak. A Barclays szingapúri stratégája, Lemon Zhang szerint ezeket a kötvényeket többnyire globális vagyonkezelő alapok tartják, de jelentős keresletet generálnak az indexkövető alapok vásárlásai is. Nem tartja valószínűnek, hogy visszafordulna a trend a közeli jövőben, mivel más piacokon magasabb hozamok érhetők el, és a jüan további gyengülése várató a dollárral szemben.

 A piacon lévő állampapíroknak jelenleg 10 százaléka van határon túli befektetők kezében.