BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld lámpát kapott a Mol a lengyel akvizícióra

Az Európai Bizottság jóváhagyta a megállapodásokat.

Zöld utat adott a Mol és a PKN Orlen megállapodásának az Európai Bizottság – jelentették be hétfőn. 

Mint ismert, a Mol 417 olyan töltőállomást vásárolt Lengyelországban 610 millió dollárért, amelyek a korábban a PKN-nel egyesült Lotos Grouphoz tartoztak, és ezzel a hazai piacvezető a harmadik helyre lép a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is.

Budapest 2022.02.22.MOL benzinkútfoto:Kallus György/VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A megállapodás részeként a Mol ezzel egyidejűleg összesen 185, Magyarországon 144, Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek.

Az EB véleménye szerint a tervezett lengyelországi felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, figyelembe véve a mérsékelt kombinált piaci pozíciót és az erős versenytársak jelenlétét. 

Lényegében hasonló indoklással engedélyezték a magyar és szlovák egységek lengyel akvizícióját is.

A most jóváhagyott szerződésekre a PKN-nek a Lotosszal való fúziójának engedélyezése érdekében volt szüksége, míg a Mol esetén mindez összhangban van a cégcsoport Shape Tomorrow 2030+ frissített hosszú távú stratégiájával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.