A vártnál nagyobb mértékben, 23 százalékkal zuhant a német biztosítási óriás, az Allianz profitja a második negyedévben, ám a menedzsment megerősítette éves céljait – írja a Reuters.

A profitcsökkenés ellenére a negyedév a normális üzletmenethez való visszatérést is jelentette a biztosító számára, miután hatmilliárd dolláros peren kívüli egyezség született májusban az amerikai hatóságok és az Allianz között egy régóta húzódó csalás kapcsán.

Logo of the Allianz group, on the front of their headquarters in La Dafense, Nanterre, November 05 2020. Photograph by Martin Noda / Hans Lucas.
Logo du groupe Allianz, sur la devanture de leur siege a La defense, Nanterre, 5 novembre 2020. Photographie de Martin Noda / Hans Lucas. (Photo by Martin Noda / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Martin Noda / Hans Lucas via AFP

Az ügy régóta árnyékot vetett az Allianz jövőjére, és bár az azzal kapcsolatos költségek többségét a cég már letudta, 

a második negyedéves eredményre rányomta a bélyegét a cég által elkönyvelt százmillió eurós, az amerikai alapkezelő AGI bezárásával kapcsolatos költség.

az allianz árfolyama

A részvényesekre jutó nyereség így 1,706 milliárd eurót tett ki, elmaradva az elemzők által várt 1,846 milliárd eurós eredménytől és a tavalyi év hasonló időszakában elért 2,225 milliárd eurótól. Ennek ellenére a biztosító megerősítette, hogy 2022 egészére 12,4–14,4 milliárd euró közti nyereséggel számol.

A cég vezérigazgatója, Oliver Baete kifejtette, hogy a cég képes kezelni a magas inflációt és az Európában különösen érzékelhető gazdasági kihívásokat. Azonban a volatilis piacok a második negyedévben 282 millió eurós értékvesztési leírást hoztak magukkal, és az élet- és egészségbiztosítási részleg működési nyereségének 12 százalékos csökkenéséhez is hozzájárultak.