Kevesebb mint két hónapja forgalmazza az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a június 23-tól elérhető Prémium Magyar Állampapírokat – 2026/J és 2028/K sorozatszámokon – de a hétről hétre 40-60 milliárd forint közt alakuló lakossági kereslet láttán hamarosan kimerülhet a 250, illetve 400 milliárd forintos keret. A múlt héten például 43 milliárd forintnyi PMÁP-ot vett a lakosság, az idei évre 5,85 és 6,6 százalékos kamatért cserébe. 

3d illustrate.Glass money jar full of gold coins.money coin deposit of save money for prepare in the future.Saving money coin in jar.isolated on white background.
Fotó: Shutterstock

Az ÁKK oldalán kedden jelentek meg a friss állományadatok, amely szerint augusztus 15-ével bezárólag a jelenleg forgalmazott hároméves PMÁP-ból 160 milliárd fogyott mindössze hét hét alatt, ezzel a keret 64 százaléka merült ki. 

Az ötéves PMÁP értékesítése a hónap közepén 282 milliárdnál tartott, vagyis a június 23-án indult értékesítés kezdetétől a keret 70,5 százaléka fogyott el. 

A stabil kereslet azonban nem az idei évre érvényes kamatoknak szól, hanem a jövő évi kamatvárakozásnak: a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentése szerint az idei évi átlagos 11–12,6 százalék közt alakulhat, ennek alapján a 2028/K jövőre (az 1,5 százalékos kamatprémiummal) 12,5–14,1 százalék között kamatozhat. 

A kint lévő, az elmúlt négy évben kibocsátott PMÁP-ok aktuális kamatai jelenleg 4,05 és 6,6 százalék között szóródnak, azonban jövőre bőven a két számjegyű tartományba érkezhetnek meg a korábbi kibocsátású és már lezárt értékesítésű PMÁP-ok jövő évi kamatai is. A folyamatosan emelkedő infláció láttán nem is csoda, hogy a lakosság zsákolja a PMÁP-kötvényeket: december végén 2203 milliárd forint volt a megtakarítóknál lévő PMÁP állomány, augusztus 15-ével bezárólag 3586 milliárdra nőtt.

 

A Prémium Magyar Állampapírok népszerűsége mellett azonban már egy éve a dolláralapú eszközök iránti igény is növekszik Doernbrack Sven, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára szerint, aki a VG-nek azt mondta, hogy bár utóbbiaknak az emelkedő amerikai kamatkörnyezet miatt csökkenhetett ugyan az árfolyama, de a dollár-forint devizaárfolyam változása ezt sokszorosan kompenzálta (egy év alatt 41 százalékkal gyengült a forint a dollárhoz képest). 

Eladni nem kell a PMÁP-ot, de a friss pénzből már mást érdemes keresni

Persze az SPB ügyfelei közt is van, aki a forint megtakarításokat keresi. Esetükben a portfóliókban már meglévő Prémium Magyar Állampapírok továbbra is tartásra javasoltak, azonban a friss pénzek befektetésére számos egyéb, kedvezőbb hozamú lehetőség is kínálkozik a privátbanki ügyfelek számára, mint az idén 6,6 százalékos kamatot fizető (ötéves) PMÁP. 

Doernbrack Sven szerint egy évnél rövidebb időtávra bármelyik DKJ jobb választás (a 3, a 6 és a 12 hónapos diszkontkincstárjegy-hozamok jelenleg: 8,15 százalék, 8,24 százalék és 9,77 százalék). Kevesebb figyelmet kap, de szintén alkalmas rövid távra a Bubor-követő 2027/B és 2029/B változó kamatozású ezeknek az aktuális negyedévben 11,5 és 12 százalék a kamata, mindkét kötvény évente négy alkalommal fizet kamatot, és mivel mindkettőt 2019 június 1. után bocsátották ki, a kamatot nem terheli adófizetési kötelezettség. 

Bubor-követés árfolyamkockázattal

Annyit azonban érdemes hozzátenni, hogy a PMÁP-ok tartásával nem merül fel az árfolyamveszteség kockázata, a Bubor-követőkkel viszont igen, ezeknek a kötvényeknek a piaci árfolyama akkor eshet, ha a Bubor tovább emelkedik. 

Doernbrack Sven szerint, ha a következő hetekben kimerül a 2028/K keret, akkor ahogy azt eddig is, minden bizonnyal változatlan kondíciók mellett rábocsátás következik, vagyis nem módosít az 1,5 százalékos kamatprémiumon az ÁKK. A VG kérdésére az ÁKK sajtóosztálya is azt válaszolta, hogy „egy adott sorozat kamatprémium mértéke nem változhat, abban az esetben sem, ha rábocsátás történik”.

 Az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára kiemelte még a 2028/B sorozatszámú államkötvényt is, amelynek közel 9 százalékos a hozama, magas árfolyam-nyereségi potenciállal. Az utóbbiból 325 milliárd forintnyi van a befektetőknél, míg a Bubor-követő papírokból 973 milliárd (2027/B), illetve 1158 milliárd (2029/B).