Az megfékezésére a monetáris politika önmagában nem elég, de addig nem lesz nagy gond, míg a nem törik derékba. Ám ha egy újabb sokk érné a világgazdaságot, azaz ha még egy téglát kihúzunk a lyukacsos falból, akkor minden összeomolhat – véli Zakár Tivadar, az SPB portfóliómenedzsere.

VG Podcast Arbitrázs
Zakár Tivadar, az SPB portfóliómenedzsere

A szakértő úgy véli, hogy a jelenlegi árazások mellett már nem túlértékelt az amerikai részvénypiac, a P/E mutató a 10 éves átlag alatt van, így már érdemes lehet beszállókat keresni.

Noha itthon a helyzet kissé bizonytalanabb, a magyar részvényeket semmiképp nem szabad leírni. 

A hazai börze egyik előnye, hogy nagyobbak a kilengések, azaz nagyobbak a kockázatok, de mi, magyarok jobban értjük a hazai cégeket. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy minden egyes válság után érdemi profitokat lehetett elérni a hazai papírokkal. Zakár Tivadar szerint az nem biztos, hogy a magyar piacon elértük már a mélypontot, a dollár felértékelődésének elszívó hatása ugyanis beszűrődik a hazai eszközök árazásába, de befolyásolhatja a hazai cégek mérlegeit is.

A jelenlegi kormányintézkedések hatása bár kiszámítható, de a puding próbálja az evés, így pontos mérleget csak az első gyorsjelentések után tudunk majd vonni – fogalmazott a portfóliómenedzser.

A szakértő szerint a jelen helyzetben mindennél fontosabb, hogy a portfóliókban legyen megfelelő likvid eszköz, hogy azonnal hozzányúlhassunk a piachoz, amikor megérkezik a vételi jelzés. 

A portfólió kisebb részével viszont lehet kockázatosabb eszközöket keresni. A devizapiacon továbbra is a dollárnak áll a zászló, de a vételi pozíciókkal érdemes kivárni a Fed és az EKB gerjesztette hullámok elülését.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast