A kínai Tencent Holdings azt tervezi, hogy eladja a Meituan ételkiszállító cégben lévő 24 milliárd dolláros részesedését, vagy legalább a nagyobb részét – értesült négy bennfentes forrásból a Reuters. Közülük három forrás azt állította: 

a Tencent, amely a Meituan 17 százalékát birtokolja, az elmúlt hónapokban pénzügyi tanácsadókkal egyeztetett, hogy miként lehetne pénzzé tenni ezt a pakettet. 

Ha a Tencentre gondolunk, először a Kínában piacvezető mobilos alkalmazás, az üzenetküldést, fizetési szolgáltatást és közösségi platformot egyaránt kínáló WeChat juthat eszünkbe. Az is érdekes, hogyan lett a Tencent nagytulajdonos a Meituanban. Nos, 

a technológiai óriás még 2014-ben fektetett be a Meituan riválisába, a Dianpingbe, amely egy évvel később egyesült a Meituannal,

így alakult ki a jelenlegi vállalat, amely tavaly robotfutárok tesztelésével lepte meg a befektetőit. 

A pedestrian near signage for Tencent Holdings Ltd. at the company's headquarters in Shenzhen, China, on Tuesday, Oct. 12, 2021. Tencent imposed a rare ban on thursday on more than 1,000 WeChat accounts after China kicked off a two-month crackdown on commercial platforms and social media accounts posting financial information thats deemed harmful to its economy.
Fotó: Getty Images

A Meituan hétfői piaci kapitalizációja alapján a Tencent 17 százalékos részesedése 24,3 milliárd dollárt ér. A Reuters két forrása is úgy tudja, hogy a Tencent még az idén elindítaná az eladást, ha a piaci feltételek kedvezők lesznek. A Tencent számára annál is sürgősebb az ügylet, mert 

a kínai szabályozó hatóságok másfél éve egyre nagyobb szigorral lépnek fel a túl nagyra nőtt technológiai óriásokkal szemben, különös tekintettel a részesedésszerzésekre és a piaci koncentrációra.

Idén májusban a Tencent a karanténintézkedések mellett a videójátékok hatósági korlátozásával magyarázta, hogy megfeleződött a profitja

A Tencent pénzügyi befektetései gyorsan olvadásnak indultak, a negyedéves jelentések szerint a tőzsdén jegyzett vállalatokban lévő részesedések értéke március végére mindössze 89 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 201 milliárd dollárról.

 

De nem csak a pekingi szabályozók miatt fontos a Tencentnek a Meituan-pakett eladása. A The Wall Street Journal a napokban hívta fel a figyelmet, hogy az Alibaba, a Tencent és a Meituan együttes kapitalizációjából 1200 milliárd dollár égett el alig másfél év alatt. A Meituan 60 százalékot veszített piaci értékéből, a Tencent pedig többéves mélypontra süllyedt. Bár 

sok befektető abban reménykedik a tengerentúlon, hogy a süllyedő kínai tech cégek már padlót fogtak,

de a szkeptikusabbak szerint még mindig nem oldódtak meg az iparág problémái. Ennek fényében a Tencentnek addig kell szabadulnia a Meituantól, amíg busás haszonnal zárhatja a nyolcéves együttélést. A Dianping-akvizíció 2014-ben egymilliárd dolláros üzlet volt.        

Delivery workers for Meituan in Shanghai, China, on Friday, May 27, 2022. Shanghai will reopen some schools after a three-month shutdown as coronavirus infections there ebb, while attention is shifting to the simmering outbreak in Beijing thats underscoring the relentless strain of Chinas adherence to its zero-tolerance Covid strategy.
Fotó: Getty Images


Tavaly decemberben láthattunk nagy kitárazást a Tencenttől, amikor 

speciális formájában 16 milliárd dollárnyi JD.com-részesedéstől vált meg,

közel 15 százalékkal csökkentve befolyását Kína második legnagyobb e-kereskedelmi cégében. Egy hónappal később 3 milliárd dollárért értékesítette 2,6 százalékos részesdését a szingapúri SEA szerencsejáték- és e-kereskedelmi vállalatban.

A Meituan-részesedés eladása valószínűleg nyilvános piacon történő blokktranzakcióval valósul meg,

ami a Reuters két forrása szerint egy-két napot vehet igénybe a forgalmazástól a lebonyolításig. A blokk-kereskedés lényege, hogy közvetítők terítik szét a kínálatot, ezáltal a nagy tömegű eladás nem kelt túl nagy hullámot a piacon. Ez a Tencent számára gyors és zökkenőmentes módja lenne a kiszállásnak, szemben az osztalékként történő átruházással vagy a magánvásárlóval folytatott tárgyalásokkal.