Közzétette negyedéves jelentését a Magyar Telekom. A társaság összesített bevétele 184,2 milliárd forint lett, a növekedés 11 százalékos. Az EBITDA (az extraprofitadó hatására) 2,3 százalékkal, 58 milliárd forintra csökkent, az adózott eredmény viszont jobb lett a 9 milliárd forintos konszenzusnál, igaz, a 10,6 milliárd forintos nettó profit így is jelentős, csaknem 22 százalékos visszaesést tükröz. Az újonnan kivetett extraprofitadó 12,4 milliárd forint költséget képez.

A mobilbevételek 12,2 százalékkal 104,8 milliárd forintra nőttek 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil-adatbevétel növekedésének és a magasabb volumenű készülékértékesítésnek köszönhető, amelyek ellensúlyozták a hangalapú bevételek csökkenését mindkét országban. 

A vezetékes bevételek éves összevetésben 7,7 százalékkal 59,3 milliárd forintra nőttek, elsősorban a vezetékes széles sávból és a tévészolgáltatásból származó bevételek növekedésével.

A bruttó fedezet éves szinten 9,3 százalékkal 105,5 milliárd forintra javult, az EBITDA éves szinten 2,3 százalékkal 57,9 milliárd forintra csökkent, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozta a távközlési pótadó. 

Az adózott eredmény a 2021. második negyedévi 14,5 milliárd forintról 2022 második negyedévére 11,7 milliárd forintra csökkent.

A Telekom árfolyama

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a negyedéves eredményt értékelve elmondta, hogy a kormány által bevezetett távközlési pótadó hatással volt a cég nyereségességére, 2022. első fél évben az EBITDA AL megközelítőleg 10 százalékkal csökkent. 

A távközlési pótadó hatása a második negyedév eredményeire még erősebb volt; az EBITDA AL 19 százalékkal csökkent, ennek következtében az eredményesség az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékkal maradt el.

A vezérigazgató szerint az inflációs környezet és a forint gyengülése következtében a Telekom költségeire növekvő nyomás helyeződik majd, míg egy esetleges gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatással lehet a bevételekre.