A Zwack árbevétele 56 százalékkal 9,9 milliárd forintra nőtt a 2022-23-as üzleti évük júniussal zárult első negyedévében, ez azonban jórészt annak köszönhető, hogy a szeszesitalok jövedéki adója július 1-én 70 százalékkal emelkedett, miközben a népegészségügyi termékadó megszűnt. Erre spekulálva a nagykereskedők még az emelés előtt alaposan bevásároltak a töméniytalokból. A jövedéki és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel 5,6 milliárd forint, ami ugyancsak 56 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. 

Budapest 2021.10.04. Vegyes 2021 Zwack Unicum NyRT elnöke Fotó Föld Imre Nemzeti Sport Zwack Unicum épület külső
Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A társaság adófizetési kötelezettsége 6 százalékkal nő az adóváltozások eredményeként, ugyanakkor a költségek is gyorsan növekednek, mindezek hatására a cég 7 százalékos évközi áremelés mellett döntött. 

Az exportbevétel 566 millió forint volt, ez 29 százalékos növekedés, melynek nem kis hányada a forint leértékelődéséből adódik. Kitűnően teljesített a cég az olasz piacon, és persze nagyot nőtt a reptéri vámmentes boltok értékesítése, ez azonban elsősorban a járvány miatti tavalyi alacsony bázisnak köszönhető. 

A működési eredmény 1,4 milliárd forint lett, az adózott eredmény 1,25 milliárd. Mindkét szám közel duplázás az egy évvel korábbihoz képest, de ez megint csak az előrehozott nagykereskedői vásárlások számlájára írható. 

2022 második félében ennek megfelelően jelentős visszaesést várnak az értékesítésben, amihez hozzájárulhat a magas miatt a vásárlóerő visszaesése is. 

Mindent egybevetve a cég nem változtatott a teljes üzleti évre vonatkozó 2,2 milliárdos profitcélján.

A árfolyama nem változott a gyorsjelentést követően, továbbra is 17 400 forint, viszont a forgalom is elenyésző. Az egykor egyik legkedveltebb tőzsdei papír mára meglehetősen sokat vesztett likviditásából, ugyanakkor 

árfolyama is meglehetősen stabil: az elmúlt 6 év túlnyomó részében a 16-18 ezer forint közti sávban tartózkodott, osztalékfizetés előtt rendszerint kissé emelkedett. 

A közkézhányad viszonylag alacsony: mindössze 24 százalék.