Optimista hangulatban indult a hét az európai tőzsdéken, a kontinens meghatározó börzéi zömében egy százalék körüli indexemelkedéssel zártak hétfőn. 

A nemzetközi befektetők által diktált irammal tartani tudta a lépést a Budapesti Értéktőzsde is, amelynek vezető indexe, a BUX 1,3 százalékos erősödéssel nyugtázta a napot, 10,8 milliárd forintos részvénykereskedési forgalomban.

OTP bika Bull Run Bullish piac Market Trend Crypto Currency kriptovaluta
Fotó: Shutterstock

Abban, hogy a vezető hazai részvénykosár négy hónap után először ismét 44 ezer pont fölött zárt, döntő szerepe volt a továbbra is remek formában lévő OTP-ek. 

Az első számú hazai bankpapír kurzusa négy százalékkal, 9290 forintig menetelt, ezzel magasan kiemelkedett a nagypapírok közül. A befektetőket láthatóan az Autonomous Research mérsékelt célárcsökkentése sem bizonytalanította el. A VG-nek nyilatkozó elemző szerint a magyar makrogazdasági összkép megítélésének jelentős javulása vitte előre az utóbbi két hétben OTP árfolyamát.

A blue chipek közül zöld sávban fejezte be a napot a Mol és a Magyar Telekom is. Az olajtársaság részvényei 1,2 százalékkal, 2936 forintra drágultak, a távközlési papír jegyzése pedig 0,3 százalékkal, 316 forintig került feljebb.

A negyedik nagypapír, a Richter kurzusa közel egyszázalékos veszteséget elkönyvelve 8300 forinton zárta a kereskedést.

A holnap reggel érkező júliusi inflációs adatra további emelkedéssel melegített a forint. A hazai fizetőeszköz az euróhoz képest 0,3 százalékot nyert, a közös európai pénzt 393,5 forinton jegyezték a pesti tőzsdezáráskor.