Veszteséges lett a Palantir negyedéve, emellett a cég mérsékelte a várható éves árbevétel-előrejelzését. A visszaesés nem kis részben a különféle kormányzati megbízások csökkenésének köszönhető, noha a vállalat abban bízott, hogy az Ukrajnában zajló háború kirobbanását követően az európai kormányoktól is jelentős megbízásokat kap.

Palantir Technologies Inc. signage is displayed outside the company's headquarters in Palo Alto, California, U.S., on Tuesday, Nov. 5, 2019. BP Plc, one of the world's biggest oil and gas companies, is a shareholder in secretive U.S. data-mining firm Palantir Technologies Inc., the Sunday Times reported. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
Fotó: David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

A céget a 2011. szeptember 11-i terrortámadások utáni terrorizmus elleni harc jegyében alapították, így elsősorban kormányzati megbízásokra számítottak, azóta azonban bővült a tevékenységi kör, és ma már az árbevétel fele a magánszektorból érkezik. 

Ez a szegmens jól is teljesített: a kereskedelmi eladások 46 százalékkal nőttek, az USA-ban egyenesen megduplázódtak. 

A kormányzati eladások ugyanakkor gyengébben alakultak a vártnál, az európai bevételeket pedig igencsak megviselte a dollár erősödése.

A cég a második negyedévben egycentes részvényenkénti veszteséget szenvedett el, miközben az elemzői konszenzus háromcentes eredmény volt. A korábbi, 1,96 milliárd dollárra várható éves árbevételt 1,90 milliárdra módosították, ami éves alapon 23 százalékos növekedés a korábban várt 30 százalékkal szemben.

A második negyedév árbevétele 473 millió dollár volt, ami 26 százalékos növekedés. A harmadik negyedévre 474-475 milliót várnak most, pedig az elemzők 507 millióra számítottak.

A az amerikai nyitás előtti indikatív kereskedésben 15 százalékos esést mutatott a tegnapi záróárhoz képest.