A lengyel állam egy-egy zlotyért vásárol részesedéseket a Polska Grupa Gornicza (PGG) cégben, amely antracitbányákat üzemeltet. Az eladó a PGE, a PGNiG, az ENGP és a ENAE közművállalat. Az állami vagyont kezelő szaktárca tavaly májusban jelentette be, hogy az idei második vagy harmadik negyedévben átveszi a bányákat. 

Conflict Over Turow Coal Mine Continuous
Fotó: Getty Images

Bár Varsó is a szénágazat leépítésén dolgozik, egyelőre Lengyelország Európa egyik legnagyobb széntermelője, amely a villamosenergia-termelésének körülbelül 70 százalékát a szén elégetésével nyeri. 
Fontos, hogy a szénvagyont leválasszuk az energiacégekről, és hogy a szénbányászatról szóló társadalmi szerződésben meghatározott feltételek teljesüljenek – mondta Karol Manys, az Állami Vagyonügyi Minisztérium szóvivője a Reutersnek. A társadalmi megállapodás célja az ország energiabiztonsága és a bányamunkások védelme, miközben a varsói kormány fokozatosan leépíti a széntermelést.
Az Ipopema Securities elemzője, Robert Maj örvendetesnek minősítette a szerdai hírt, hozzátéve: a folyamat lassú, de legalább halad.Azt is megjegyezte, hogya PGG bányavállalat a története során soha nem volt képes pozitív cash flow-t felmutatni.