Az Európai Bizottság felfüggesztette a Mol szlovéniai benzinkúthálózat-vásárlásával kapcsolatos versenyjogi vizsgálatot, amit az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján indított még júniusban.

A Necenzurirano.si hivatalos forrásból származó értesülései szerint a magyar olajtársaság nem adott át minden kért információt a bizottságnak, ezért az eljárás a szükséges dokumentumok beérkezéséig szünetel.

A customer returns to his car after refueling at a gas station operated by OMV AG in Ljubljana, Slovenia, on Saturday, June, 20 in Slovenia rejected Cinven Groups amended offer to buy the majority of Telekom Slovenije d.d., putting the sale of the largest company on the countrys privatization list on hold and raising chances it may fall through.
Fotó: Oliver Bunic / Getty Images

Az eredeti ütemterv szerint Brüsszelnek a vizsgálat megindításától számítva 90 napja lett volna, hogy döntsön a szlovén üzemanyag-kiskereskedelmi piacot érintő ügyben, majd zöld utat adjon az akvizíciónak. Vagyis legkésőbb október 28-án kiderülhetett volna, hogy a tervezett felvásárlás által kiváltott piaci változások hatással lennének-e az árakra vagy a szolgáltatások minőségére.

A folyamat megakadásával azonban tovább csúszik a Mol számára jelentős akvizíció, legalább az év végéig.

Brüsszel megállította az órát

„Az Európai Bizottság július 15-én »megállította az órát« a tervezett tranzakció részletes vizsgálata során. Erre akkor kerül sor, ha a bizottság egy bizonyos időn belül nem kapja meg a felektől az elbíráláshoz szükséges fontos információkat” – erősítette meg a lapnak az EB versenypolitikai főigazgatósága. A hiányolt dokumentumok beérkezését követően az eljárás folytatódik, az eredetileg kijelölt döntési határidő azonban szükségszerűen meghosszabbodik.

A Mol tavaly júniusban jelentette be, hogy 301 millió euróért megvásárolja az OMV Slovenija 92,5 százalékos tulajdonrészét, 120 benzinkúttal bővítve ezzel az országban meglévő hálózatát a meglévő 53 mellett.

A második és a harmadik legnagyobb helyi szereplő egyesülése azonban Európában is egyedülálló koncentrációhoz vezetne a szlovén üzemanyag-piacon, amely ezzel lényegében kétszereplőssé válna. A piacvezető Petrol 318 állomása mellett a Mol 173 egységet üzemeltethetne az országban.

Az uniós testület azt gyanítja, hogy a tervezett ügylet korlátozhatja a versenyt a kiskereskedelmi üzemanyagpiacokon Szlovéniában, egyúttal megkönnyítheti a két meghatározó szereplő közötti koordinációt, ezért indított átfogó versenyhatósági vizsgálatot a nyár elején, azt követően, hogy a szlovén versenyhatóság az ügylet összetettsége és mérete miatt Brüsszelnek továbbította az ügyet.

Mol: nincs itt semmi látnivaló

Az EB mellett a magyar olajtársaság ugyancsak megerősítette az eljárás felfüggesztéséről szóló híreket a szlovén lapnak.

„Az Európai Bizottság tájékoztatott bennünket a döntéséről, hogy felfüggeszti a vizsgálat második szakaszát. A második fázis során a tervezett ügyletet részletes kérdőívekkel vizsgálja, és bevett gyakorlat, hogy ennek során a bizottság »megállítja az órát«, amíg a szükséges adatok be nem érkeznek. 

Ez azonban nem jelenti a folyamat leállítását, pusztán lehetővé teszi a felek számára, hogy kielégítően válaszoljanak a bizottság kérdéseire, egyúttal elegendő időt ad, hogy jogi keretek között értékelje az ügyletet” – magyarázta válaszában a Mol. Hozzátették, hogy a tranzakció lezárásához szükséges jóváhagyás mielőbbi megszerzése érdekében készek együttműködni a versenyhatósággal.