Lisha Shalett, a Morgan Stanley Wealth Management befektetési vezetője szerint korai még győztesnek kihirdetni a Fedet az elleni harcban. A központi bank egy csatát megnyert, de a háborút még nem. Kétségtelen, hogy az inflációs folyamatok a jó irányba mentek júliusban. Az ellátási láncok szűk keresztmetszeteinek javulása hátterében azonban az európai és a kínai kereslet csökkenése áll. 

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the opening bell January 25, 2022. - Wall Street stocks fell early January 25 following a deluge of mostly solid corporate earnings but a lower global growth forecast from the IMF. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: Timothy A. Clary / AFP

A júliusi amerikai infláció 8,5 százalék volt, ami továbbra is magas, a maginfláció 6 százalék közelében stagnált. Mindkét adat nagyon messze van a fenntartható szinttől, a maginfláció a háromszorosa a Fed 2 százalékos céljának. Shalett szerint 

 

ahhoz, hogy a maginfláció 4 százalék közelébe csökkenjen, további 150-175 bázispontos szigorítás szükséges még a jegybanktól. 

 

Ebből kiindulva a közgazdász szeptemberben 50 bázispontos kamatemelésre számít a Fedtől, ennél akkor valószínű kevesebb, 25 bázispont, ha a munkaerőpiacon súlyos romlás jelei mutatkoznak, vagyis augusztusban és szeptemberben is meredeken csökken a foglalkoztatottak száma. 

Január és június között tankönyvi medvepiacnak lehettünk szemtanúi. Ennek hátterében egyértelműen a kamatemelési ciklus állt, a Fed kamatpolitikája messze lemaradt az infláció mögött, és a piac beárazta a kamatemeléseket. A reálkamatok megemelkedtek, a profitvárakozások pedig ennek következtében csökkentek. Az S&P 500 január és június közepe között esett vagy 20-24 százalékot.

 

A jelenlegi felívelés tipikus medvepiaci rali, a Fed közölte, hogy a makrogazdasági adatoktól függően alakítja monetáris politikáját, a piacok ezért a kamatemelések tempójának szelídülésére számítanak, főleg annak tükrében, hogy várakozásaik szerint júliusban tetőzött az infláció.

A befektetők elkezdték venni az olcsónak gondolt papírokat, és főleg a tech szektorban és a mémrészvények piacán találtak ilyeneket. Abban bíznak, hogy a legrosszabb időszakon már túl vagyunk. 

 

A múlt azonban azt mutatja, hogy minden medvepiacnak megvan a maga felfelé irányuló korrekciója. 

 

Ennek hátterében az áll, hogy a kamatemelések csak lassan fejtik ki hatásukat, idő kell ahhoz, hogy lelassítsák a gazdaságot. Ha lelassul a gazdaság, akkor viszont csökkennek a vállalati profitok is, most azonban még nem látjuk az erre utaló jeleket. 

 

A Morgan Stanley szerint a vállalatok nyeresége viszonylag szerény, 10-15 százalékos mértékben esik csak vissza. 

 

A befektetők azonban már ezt is pesszimistának bélyegzik. 

„Szeretnék emlékeztetni arra, hogy az elmúlt három során, 1991-ben, 2001-ben és a nagy pénzügyi válság idején, ennél sokkal drasztikusabb  nyereségcsökkenést tapasztalhattunk, 35–60 százalékkal zuhantak a profitok”

– mondta Shalett.

 

„Ha azt mondjuk, hogy az S&P 500 kosarába tartozó cégek nyeresége 10-15 százalékkal csökken a következő 12 hónapban, akkor egyáltalán nem vagyunk borúlátók” 

 

–tette hozzá.