Olaszország vezető biztosítója, az Assicurazioni Generali kedden közölte, hogy emeli a díjakat, hogy lépést tartson a növekvő költségekkel, de megerősítette pénzügyi céljait, miután az erős életbiztosítási üzletágnak köszönhetően mégis felülmúlta az első féléves bevételi várakozásokat: 1,4 milliárd eurós nettó eredményt jelentett az idei első félévben, szemben az 1,33 milliárd eurós elemzői konszenzussal. Igaz, a profit 9 százalékkal csökkent év per év alapon, ami a 138 milló eurós orosz leírással magyarázható.

A picture taken on March 12, 2021 shows (From L) the Isozaki Tower or Allianz Tower, the Generali Tower (L) and the Libeskind Tower (Il Curvo), also known as the PwC Tower, in the City Life business district of Milan. - The Libeskind Tower, which houses PricewaterhouseCoopers, a multinational professional services network of firms, operating as partnerships under the PwC brand, is situated between towers designed by Zaha Hadid Architects and Arata Isozaki & Associates who won the competition in conjuction with Studio Libeskind in 2004. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Fotó: Miguel Medina / AFP

A Generali szerdán indítja részvény-visszavásárlási programját, amire 15 éve nem volt példa. Egyúttal a biztosítótársaság megerősítette a 2022–2024-es stratégiai terv valamennyi célkitűzését, beleértve az egy részvényre jutó átlagos összetett eredmény 6–8 százalékos növekedését is.

A Reuters emlékeztetett a tavalyi igazgatósági csatára, amelynek során három legnagyobb befektetője közül kettő megtámadta Philippe Donnet vezérigazgató újbóli kinevezését. Donnet most úgy nyilatkozott: az eredmények azt mutatták, hogy a makrogazdasági és geopolitikai bizonytalanságok ellenére is, a stratégiai tervünk végrehajtása a helyes módja a fenntartható növekedés elérésének és működési jövedelmezőségünk erősítésének.

A cég nettó működési eredménye 4,8 százalékkal, 3,14 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva a 2,96 milliárd eurós konszenzusos előrejelzést.

A biztosító részvényei a gyorsjelentés nyomán másfél százalékot estek, kissé alulteljesítve a negatív európai biztosítási szektort.

A biztosító a hazai szuverén kötvényportfólióját júniusban júniusban 53 milliárd euróra csökkentette a decemberi 63 milliárd euróról. A lépés csökkenti a Generali részesedését az olasz államkötvények emelkedő prémiumából. Amit a makrogazdasági aggályok indokolnak, ráadásul a kamatlábak emelkedtek, Oroszország csökkentette a gázexportot, s a jövő hónapban választások lesznek.

A stratégiai tervében foglaltaknak megfelelően a Generali az idei év végéig 500 millió eurót költ részvények visszavásárlására, s ez akár az alaptőke 3 százalékát is érintheti.