Nem sokon múlt, hogy Philippe Donnet, az olasz Generali biztosító vezérigazgatója pénteken meg tudta tartani az állását. 

A társaság éves rendes közgyűlésén személyi kérdésekben tartott szavazás ugyanis - egy hónapok óta tartó elkeseredett harcot követően - elsősorban éppen az ő bőrére ment.

A társaság legnagyobb részvényese, a Mediobanca által támogatott igazgatótanácsi jelöltek a közgyűlésen szavazó részvényesektől végül 56 százalékos támogatást kaptak, szemben a Francesco Gaetano Caltagirone befektető által jelölt riválisok 42 százalékos támogatottságával. Caltagirone táborának azonban annyira azért futotta, hogy listájuk három helyet kapjon a Generali 13 fős igazgatótanácsában, ami megkeserítheti a biztosítót 2016 óta vezető Donnet életét.

A két társával együtt az igazgatóságba bejutó, média- és építőipari vállalkozásaiból meggazdagodó Caltagirone egyébként januárban azért lépett ki a testületből mert hasztalan szorgalmazta, hogy a Generali ambiciózusabb növekedési célokat tűzzön ki, és sokkal agresszívebben nyomuljon az üzletszerzésben is.

A szavazások után Donnet egységre szólította fel a részvényeseket, mondván, hogy 

a részvényesi többség egyértelmű választása bizonyítja a vezetőségünkbe és stratégiai tervünkbe vetett bizalmat.

A Caltagirone és milliárdos befektető társa, Leonardo Del Vecchio a Luxottica luxusszemüveg-gyártó cég alapító-elnöke által vezetett lázadók a Generali korábbi vezetőjét, Luciano Cirinát jelölték Donnet vezérigazgatói székébe, valamint az ex-goldmanos bankárt, Claudio Costamagnát igazgatósági elnöknek.

Cirina és Costamagna Az oroszlán ébresztése címmel szabályos programot is küldött a Generali logójára utalva a részvényeseknek. Elképzelésük szerint 7 milliárd eurót költöttek volna akvizíciókra a jelenlegi igazgatótanács 3 milliárd eurós tervével szemben; amellett pedig jelentős költségcsökkentések révén 14 százalék feletti éves nyereségnövekedést szerettek volna elérni.

Roberto Lottici, a milánói Banca Ifigest egyik alapkezelője szerint most már elengedhetetlen, hogy a rivális felek párbeszédet folytassanak egymással.

A Generali védjegyének számító biztonságot és szilárdságot ötvözni kellene a Caltagirone által hirdetett merészebb hozzáállással

mondta Lottici, majd hozzátette, 

a kihívók sokat fektettek a Generaliba, és biztosan nem akarják akadályozni a vállalat fejlődését.