A sokat emlegetett kriptotél ellenére jóval meghaladja a legvadabb várakozásokat is a Texasban tanyát verni szándékozó kriptobányászok áramigénye – tudta meg a Bloomberg.

Az állam villamosenergia-hálózatát üemeltető ERCOT pénteken azt közölte, hogy a letelepedni szándékozó kriptobányászok akár 33 gigawatt terhelést is okozhatnak, harmadával többet, mint amire számítottak a következő évtizedben. Ez a szám már csak azért is megdöbbentő, mert a Cambridge-i Egyetem számításai szerint a kriptobányászat oroszlánrészéért felelős bitcoinbányászat áramigénye jelenleg mintegy 11 gigawatt. 

A 33 gigawattos érték pedig akár New York állam teljes áramfelhasználását is képes lenne fedezni.

Fotó: Mark Felix / AFP

Azonban az ERCOT szerint lesz elegendő erőmű ahhoz, hogy mindenkinek jusson áram az államban, ahol a tavaly téli váratlan fagyok hatására áramszünetek sora következett be. Igaz, elsősorban nem a kapacitás hiánya miatt, hanem azért, mert a déli terület erőműveit nem a térségben szokatlan hidegre tervezték. A kriptobányászok csak az ERCOT engedélyével csatlakozhatnak a hálózatra.

Texas igyekszik minél több hasonló céget az államba csábítani, amire jók is az esélyei, ugyanis 

a nagyfogyasztók számára kilowattóránként mindössze átlagosan 7,57 centbe került az áram júniusban, ami harmadával kisebb, mint az országos átlag. 

Meglepő módon ráadásul Texasban termelik a legtöbb szélenergiát az Egyesült Államokban, ami a környezetbarát képet sugározni kívánó kriptobányászok számára lehet fontos. Ugyanakkor az őket képviselő Texasi Blokklánctanács szerint a jelentkezések nagy száma ellenére ezek a cégek egyelőre csak 1,2 gigawattot használnak fel, igaz, ez is elegendő lenne 240 ezer háztartás áramigényének fedezésére.

A hálózatra csatlakozni kívánó bányászok száma az elmúlt négy hónapban megduplázódott. Áprilisban az ERCOT megbízott vezérigazgatója, Brad Jones arról beszélt, hogy ezen vállalkozások részéről mintegy 25 gigawattnyi áramigénnyel számolnak a következő évtizedben, ezzel ez az állam lehet a világ első számú kriptobányászati központja.

A Texasi Blokklánctanács szerint a bányászok stabilizálhatják a hálózatot, felhasználva az időszakosan elérhető megújuló forrásokat, majd lekapcsolva gépeiket. Azonban a bányászfelszerelés gyors avulása miatt ez nem feltétlenül tűnik kifizetődőnek, a drága eszközök megtérüléséhez ugyanis napi 24 órás működésre van szükség. Szinte az összes kriptobányász lekapcsolta a termelését a hőhullám legsúlyosabb pillanatai alatt – teszi hozzá a szervezet, ám azt elhallgatják, hogy például a Riot Blockchain eközben az előre megvásárolt áramot jóval drágábban tette elérhetővé a hálózat számára, így az áramkereskedelmen júliusban többet keresett, mint a kriptobányászaton.

A növekvő áramigény pedig idővel egyre drágább fejlesztéseket tehet szükségessé, ami a lakossági energiaárakat is megemelheti.