Ukrajna a múlt hónapban kérte a kötvénytulajdonosokat, hogy két évvel halasszák el a közel 20 milliárd dolláros összesített névértékű, dollárban és euróban denominált államkötvények kamat- és tőkekifizetését. A kijevi kormány kérése nem okozott meglepetést a hitelezőknek, akik számítottak az átütemezésre, ha elhúzódik a háború.

Az Ukrajnát támogató államok, melyek maguk is  hitelezők, ide értve az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Németországot, szorgalmazták a fizetési halasztást,

 sürgetve a többi kötvénytulajdonost, hogy hagyják jóvá a kérést. Az ukrán pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy a legnagyobb kötvényesek, köztük 

a BlackRock, a Fidelity Investments és az Amia Capital alapkezelők is támogatták az átütemezést.

American dollar usa packs on money background. Financial concept
Fotó: Shutterstock

A szerdán közzétett befektetői szavazás eredményei azt mutatták, hogy a kötvények mintegy 75 százalékát képviselő tulajdonosok támogatták az átütemezést. 
 

Nagyon világos oka van az átütemezésének, kár lenne ezt a pénzt most ide irányítani, ha másutt van rá szükség

 - mondta Daniel Wood, a William Blair Investment Management portfóliómenedzsere, aki az általa birtokolt ukrán kötvények kifizetésének halasztása mellett szavazott. 

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management stratégája szerint

 a fizetési halasztások jóváhagyása várhatóan 6 milliárd dollárnyi megtakarítást jelent az ukrán kormánynak.

A lépés abban is segíti Ukrajnát, hogy elkerülje a technikai csődöt. Amihez már 2015-ben is közel járt a kijevi adminisztráció. Akkor egy olyan megállapodást kötöttek a hitelezőkkel, hogy leírták a kötvényeik névértékének 20 százalékát és négy évvel meghosszabbították az államadósság lejáratát. 

A Wall Street Journal szerint 

egyes befektetők csak az utolsó pillanatban nyújtották be jóváhagyásukat, ami az eredményt még egy órával a szavazási határidő lejárta előtt is bizonytalanná tette

 az ügyet ismerők szerint. Az idén lejáró 912 millió dollárnyi közel felét birtokló hitelezők csak késő délután jelezték, hogy jóváhagyják az átütemezést. Ha ezek a hitelezők nem írták volna alá a megállapodást, akkor Ukrajnának teljes egészében ki kellett volna fizetnie a kötvényt a lejáratkor, vagy fennállt volna a nem teljesítés veszélye.

Ukrajnára továbbra is rendkívüli pénzügyi nyomás nehezedik. 

A kijevi pénzügyminisztérium becslése szerint a hiány nagyjából havi 5 milliárd dollár, az adóbevételek a kiadások 30-40 százalékát fedezik. 

Ukrajnának a jegybanki adatok szerint valamivel több mint 22 milliárd dollárnyi devizatartaléka van, szemben az év eleji 31 milliárd dollárral.

Kijev pénteken hivatalosan is további fiskális támogatást kért a Nemzetközi Valutaalaptól, amely márciusban 1,4 milliárd dolláros hitelt nyújtott a kormánynak. Az Egyesült Államok és Európa most mintegy 25 milliárd dollár pénzügyi támogatást ajánlott fel, de augusztus elejéig csak 6 milliárd dollárnyi hitelt és támogatást folyósítottak Ukrajnának - derül ki a kormányzati adatokból.