A harmadik legnagyobb francia banknak, a Société Générale-nak (SocGen) a 2020 januárjában a moszkvai Hyatt szállóban összeült igazgatósági tagjai nehéz döntés előtt álltak. Arról vitatkoztak, hogy megszabaduljanak-e orosz leányuktól, a Roszbanktól. 

A befektetők és az igazgatóság egy jelentős része utálták az egész ügyletet, nem bíztak az orosz piacban. A SocGen vezérigazgatója, Frédéric Oudéa azonban nem engedett: megtartották az orosz bankot. Itt indult el az a folyamat, amely végül Európa egyik legrégebben regnáló bankvezérének a bukásához vezetett. 

Societe Generale CEO Frederic Oudea arrives at a state dinner upon the visit of United Arab Emirates President at the Grand Trianon estate near the Palace of Versailles, south west of Paris, on July 18, 2022. - French President welcomes the United Arab Emirates President on July 18, 2022, whose state visit "will confirm the strong ties" between France and the rich Gulf oil country, the Elysee Palace announced on July 14, 2022.
Frédéric Oudéa 14 éve vezeti a bankot. Fotó: Ludovic Marin / AFP

A kaput az orosz invázió tette be, a SocGen, egykor a legnagyobb francia bank, a második negyedévben 1,5 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az orosz érdekeltség leírásán 3,3 milliárd eurót buktak. Oudéa regnálását válságok, botrányok, szerkezetátalakítások és folyamatos útkeresés jellemezte. 

Két évvel ezelőtt már a lemondás küszöbén állt, azonban az igazgatóság úgy döntött, hogy a folytonosság jegyében 2023-ig maradhat – ám ismét tűzoltásra volt szükség az egyre csak hányódó pénzintézetnél. 

A Financial Timesnak (FT) nyilatkozó források szerint a SocGen elnöke, Lorenzo Bini Smaghi a zárt, merev, lassú vezetőváltások és finom átmenetek által jellemzett francia bankrendszerben szokatlan választásra kényszerül; még tengerentúli jelölteket is elképzelhetőnek tart a vezérigazgatói posztra. 

Oudéa 2008 májusában vette át a bankot, azóta a részvények árfolyama 71 százalékkal zuhant. 

A SocGen kapitalizációja 19 milliárd euró, nagyjából egy kisebb, regionális amerikai bankkal van így egy kategóriában. A legnagyobb helyi rivális, a BNP Paribas piaci értéke 60 milliárd euró, míg az amerikai Goldman Sachsé például majdnem 110 milliárd dollár.

 

 

Az elmúlt négy évben a bank sorra adta ki a profitfigyelmeztetéseket, 2019-ben pedig több ezer munkahelyet szüntetett meg egykor virágzó, egzotikus derivatívákra szakosodott kereskedelmi üzletágában. Egy évvel később kitört a koronavírus-járvány, a részvényüzletág több százmillió eurós veszteségeket hozott össze, miután a vállalatok sorra vonták vissza osztalékfizetési ígéreteiket.  

A zuhanó piaci részesedés és az alacsony részvényárfolyam felvásárlási célponttá tette a bankot: az olasz UnicCredit próbálkozott is ezzel 2018-ban. 

Az FT forrásai szerint öt lehetséges utóddal folynak a háttértárgyalások. Közülük az egyik legesélyesebb Sébastian Proto, akit négy évvel ezelőtt a Rothschild bankháztól igazoltak le. Proto ugyanabban az elitiskolában végzett, mint Emmanuel Macron francia elnök, s nagy szerepe volt abban, hogy egybeolvassza és digitalizálja a SocGen hálózatait. Az esélyesek között emlegetik még Slawomir Krupát, aki a bank befektetési banki divízióját vezeti. A végső döntés októberre várható. Oudéa az igazgatóság tagjaként vesz részt a kiválasztási folyamatban. 

Az új vezetőnek nem lesz könnyű dolga: lendületet kell adnia a kissé eliszaposodott SocGennek, amelynek utol kellene érnie az elmúlt években Európa-szerte fontos pozíciókat kiépítő BNP Paribas-t. 

Az emelkedő kamatkörnyezet erre elvben remek lehetőséget kínál. (Jegybanki kamatemelések idején a pénzintézetek hajlamosak hitelkamataikat gyorsabban emelni, mint betéti kamataikat, így tisztes profitra tesznek szert a növekvő nettó kamatbevételen.)

Oudéa örökségéhez hozzátartozik az is, hogy kiépítette az ügyfelei számát tekintve legnagyobb francia online bankot, a Boursoramát, továbbá 4,9 milliárd euróért megvásárolta az autólízinggel foglalkozó LeasePlant. Ezzel az elmúlt negyedévekben stabilizálódott és javult az alaptevékenységből származó árbevétel. 

A Citi elemzői például optimisták, szerintük a SocGen egyike a leginkább ígéretes európai bankpapíroknak, és sikerrel hajtotta végre a szerkezetátalakítást. 

Igaz, hozzáteszik: pozitív véleményüket a bankkal kapcsolatban nagyban befolyásolta az, hogy a részvényeket erősen alulértékeltnek tartják.