Cégvilág

Oroszország leggazdagabb embere szerezte meg a francia nagybank összes leányát

A Société Générale több mint 3 milliárd eurónyi veszteséget könyvelhet el oroszországi leányvállalata eladásából. A Roszbank egy Vlagyimir Potanyin érdekeltségébe tartozó befektetési cég, az Interros Capital tulajdonába kerül.

A Société Générale kivonul Oroszországból, és eladja oroszországi leánybankját, a Roszbankban lévő tulajdonát, valamint oroszországi biztosítási leányvállalatait. A francia pénzintézet oroszországi érdekeltségeit az Interros Capital vásárolja meg – írta a Reuters. A hírügynökség által idézett közlemény szerint a tranzakció – amely várhatóan 3,1 milliárd eurós veszteséggel jár a SocGennek – még a felügyeletek jóváhagyására vár.

Az Interros Capital a leggazdagabb orosz oligarcha, Vlagyimir Potanyin érdekeltségébe tartozik. Potanyin befektetési vállalata volt az egyik fő részvényese a Rosbanknak, még azelőtt, hogy a francia nagybank megszerezte azt.

A Société Générale 2006-ban lett a Rosbank fő részvényese, története legnagyobb akvizíciójával,

hiszen a Rosbank már akkor Oroszország második legnagyobb lakossági bankja volt. A 2006 akvizíció során megszerzett, összesen több mint 50 százalékos részvénypakettért a franciák több mint 2 milliárd dollárt fizettek a Financial Times beszámolója szerint.

A veszteségek ellenére lesz osztalék

A francia bankcsoport oroszországi érdekeltségei tavaly profitjának 2,7 százalékát adták. A lakossági banki üzletág mellett főként nagy üzleti ügyfelekkel foglalkozott.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A SocGen összesen 3,1 milliárd eurónyi veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni az orosz piacról való kivonulás után, ami mintegy 20 bázisponttal csökkenti a bank elsődleges alapvető tőkemutatóját (a Société Générale CET1 rátája 2021 végén 13,7 százalékos volt, 470 bázisponttal magasabb az Európai Központi Bank által előírtnál). A bank eladott oroszországi eszközeit 2 milliárd eurós nettó könyvértéken írja le, emellett elkönyvel egy egyszeri 1,1 milliárdos arbitrázsveszteséget a rubeltartalékainak visszaváltása miatt.

A SocGen közleményében jelezte: nem mond le idei, 915 millió eurós részvény-visszavásárlási tervéről, és kifizeti a 2021-es, részvényenkénti 1,65 eurós osztalékot is.

A SocGen volt a legnagyobb

A Société Générale SA a legnagyobb az oroszországi érdekeltségekkel rendelkező európai bankok közül, amely hétfői bejelentésével végleg kivonul az országból az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja miatt bevezetett szankciókra reagálva. A Raiffeisen Bank International és az UniCredit S.p.A. már korábban jelezte: fontolóra veszi oroszországi jövőjét, ám eddig nem lépett. A francia pénzintézet vezérigazgatója márciusban még arról beszélt: a többi európai bankkal ellentétben ők megpróbálnak Oroszországban maradni.

A SocGen-részvények árfolyama a bejelentés ellenére emelkedett hétfőn a párizsi tőzsdén.

A nagybank papírjaiért 23,175 eurót kértek hétfő délelőtt, csaknem 6 százalékkal többet, mint pénteken.

A befektetők már hetek óta árazták az orosz kivonulást, a SocGen-részvények a múlt hetet 5 százalékos árfolyamveszteséggel zárták, ezt a csökkenést vették vissza hétfő délelőtt, de a papír jegyzése még mindig messze van az orosz–ukrán háború kitörése előtti 35 euró feletti szinttől.

 

szankciók SocGen
Kapcsolódó cikkek