A holland Philips kedden váratlanul bejelentette, hogy Frans van Houten vezérigazgatót október 15-én Roy Jakobs, a vállalat Connected Care nevű egészségügyi üzletágának vezetője váltja – írja a Reuters. „A felügyelőbizottság és Frans van Houten, a Philips jelenlegi vezérigazgatója egyetértett abban, hogy harmadik mandátumának végéhez közeledve elérkezett az idő a vezetőváltásra” – áll a vállalat közleményében.

A pedestrian passes outside the Royal Philips NV headquarters in Amsterdam, Netherlands, on Tuesday, Jan. 30, 2018. Philips shares dropped after fourth-quarter profit missed estimates as a weaker dollar ate into earnings. Photographer: /Bloomberg via Getty
Fotó: Jasper Juinen / Getty Images

Az egykor szórakoztatóelektronikai és világítástechnológiai cégként ismertté vált Philips ma már leginkább orvosi képalkotó, megfigyelő és diagnosztikai berendezéseket gyárt, például lélegeztetőgépeket. Piaci értéke 2021 júniusa óta mintegy 15 milliárd euróval csökkent, az előző hónapban közreadott jelentésében közölte, hogy a negyedév jelentősen elmaradt a várakozásoktól. Emiatt a Philips mind az éves, mind a középtávú előrejelzést csökkentette. 

Frans van Houten akkor azt mondta, hogy az ellátási lánc problémái, az és a kínai járványügyi intézkedések okozták a veszteségeket.

Kínában az értékesítés és a rendelésállomány csaknem 30 százalékkal csökkent a negyedévben – mondta akkor a vezérigazgató egy nyilatkozatban. „Több gyárunkban, valamint kínai beszállítóinknál két hónapra felfüggesztették a termelést, ami súlyosbította a globális ellátási lánc és a növekvő költségek okozta problémákat” – tette hozzá.

 

Ehhez kapcsolódik, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly házkutatást tartott a vállalatnál, amely ezután egy mérgező komponens miatt több millió lélegeztetőgép visszahívására kényszerült. A visszahívás összköltsége 900 millió euróra rúgott, és ez még nem tartalmazza a csoportos keresetekből eredő esetleges kiadásokat.