A főleg technológiai cégekbe és startupokba fektető japán Softbank értékesíti a tulajdonában lévő Alibaba-részvények mintegy felét. Az eddigi 23,7 százalékos részesedése ezzel 14,6 százalékra csökken a kínai nagyvállalatban. A Softbank arra számít, hogy a tranzakcióból és más hasonló pénzügyi műveletekből összesen 34 milliárd dollárral növelheti adózás előtti eredményét a jelenlegi negyedévben, és ezzel fedezi a második negyedévben elszenvedett 23 milliárd dolláros veszteséget, amely jórészt a sikertelen technológiai startupokba való befektetésekből adódott.

A signboard of Alibaba Group Holding Limited is seen in Beijing, China on June 24, 2022. Chinese multinational technology company Alibaba may be affected by revision of the Antimonopoly Law.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Alibababa egy időben a Softbank legértékesebb befektetése volt, ugyanis portfóliója értékének felét adta. Akkorban a 300 dollár körüli csúcsértéken forgott, azóta azonban egyrészt estek a technológiai részvények általában is, de az amerikai tőzsdéken forgó kínai papírokat különösen megviselte, hogy a kínai hatóságok a legkülönfélébb, sokszor fölöslegesnek tűnő szabállyal kezdték nehezíteni ezeknek a cégeknek a működését, elbizonytalanítva a befektetőket. Egy időben még az is felmerült, hogy ezeket a papírokat kivezetik az amerikai tőzsdékről, de ez egyelőre lekerült a napirendről. 

Az árfolyam mindenesetre most kevéssel 100 dollár alatt van, június 30-án az Alibaba-pakett a Softbank portfóliójának ötödét adta értékben. A két cég között egy időben olyan szoros együttműködés alakult ki, hogy a cégek alapítói és egyben első emberei, Maszajosi Szon és Jack Ma kölcsönösen helyet kaptak a másik vállalat igazgatóságában. Ez azonban két éve megszűnt, a két üzletember lemondott tagságáról.