Műholdas kommunikációs képességeket épített be legújabb prémium-okostelefonjába a Huawei, hogy megkerülje az amerikai szankciókat – írja a Nikkei Asia.

Fotó: Pau Barrena / AFP

A Huawei Mate 50 telefonokkal a felhasználók üzeneteket küldhetnek a BeiDou navigációs műholdrendszeren keresztül, amely az amerikai GPS kínai változata.

A kínai cég az első okostelefon-gyártó, amely ilyen funkciót vezet be, és ezzel megelőzte a hasonló megoldást fejlesztő Apple-t. A távlati tervek szerint később telefonálni és internetezni is lehetne szatellitek segítségével.

A 2018 óta amerikai szankciókkal sújtott kínai cégre rájárt a rúd az elmúlt években: 2019-ben több mint 240 millió okostelefont értékesített, ezzel a Samsung után a világ második legnagyobb mobilgyártójának számított. 

Ezzel szemben tavaly összesen 37,5 millió eszközt adott el, és a tizedik helyre csúszott vissza. 

Ennek az a magyarázata, hogy a vállalat 2020 végén eladta a legjobban jövedelmező, Honor nevű részlegét, mivel a tranzakció után a Honor almárkára nem vonatkoznak az amerikai szankciók. A washingtoni büntetőintézkedések miatt a Huawei nem fér hozzá a legújabb 5G-s csipekhez, így a lépéssel a kínai cég a jövőben kijátszhatná a szankciókat.

A műholdas kommunikációnak nagy múltja van a katonai és a katasztrófavédelmi alkalmazásokban, mivel sivatagokban, dzsungelekben és nyílt óceánokon is képes működni, ahol a hagyományos módszerek csütörtököt mondanak. A vezeték nélküli mobilinternet ezzel szemben a közeli bázisállomásokra támaszkodik az adatátvitelnél és a telefonhívásoknál.

Jeff Pu, a hongkongi Haitong International elemzője szerint a Huawei lépése új határokat nyithat a technológia kereskedelmi felhasználásában.

Viszont a szakértő leszögezi: a kínai cég áttörése nem azt jelenti, hogy a felhasználók állandóan műholdon keresztül fognak üzeneteket küldeni vagy telefonálni, mivel ez rengeteg energiát fogyaszt, miközben az okostelefonok így is túl gyorsan merülnek le. Vagyis a műholdas telefonálás még gyerekcipőben jár.

Csak kínai fejlesztők terveznek olyan csipeket, amelyek a kínai BeiDou rendszerhez kapcsolódnak. Ez egy olyan üzletág, amely csak a kínai vállalatokra jellemző – árulta el Pu.