Júliusban a cégvezetők 44 százalékának egyáltalán nem volt nehéz teljesítenie vállalkozása pénzügyi kötelezettségét, míg 56 százalékuk tapasztalt különböző nehézséget, és a következő fél évre vonatkozóan kevésbé bizakodó – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI). 

Businessman,Well-dressed,With,Empty,Wallet, Businessman well-dressed with empty wallet, Businessman well-dressed with empty wallet
Fotó: Shutterstock

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálata részeként 2022 júliusában 350, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg a pénzügyi helyzetéről, ezen belül a pénzügyi kötelezettségeik teljesíthetőségéről, a pénzügyi nehézségeikről, a tartalékaik szintjéről. 

A felmérés szerint 

 

a legtöbb vállalkozásnak a 2022. júliust megelőző hónapokban a legnagyobb pénzügyi problémát az árfolyamveszteség, a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok kifizetése, valamint az energiahordozók árának kifizetése jelentette. 

 

Az MKIK GVI kutatása kimutatta, hogy a pénzügyi tartalékok szintjét 2022 első fél évére vonatkozóan utólag kedvezőbbnek ítélték meg a vállalatvezetők, mint amit a következő hat hónapra valószínűsítenek. A különbség többnyire abból fakad, hogy a következő fél évben a cégvezetők nagyobb arányban számítanak a pénzügyi tartalékok stagnálására. 

Az elmúlt fél évben a vállalatok 32 százalékánál nem változott a tartalékok szintje, a következő hat hónapban a cégek 41 százaléka nem számít változásra. Az idei év első felében a társaságok 5 százaléka tapasztalt jelentős növekedést a pénzügyi tartalékaiban, ezzel szemben a következő fél évben a cégvezetők szinte egyáltalán nem számítanak a tartalékok nagy arányú növekedésére – írják a közleményben.