Az adócsökkentés, az mielőbbi kezelése, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztése lesz a következő brit kormány három prioritása – jelentette be Liz Truss újdonsült brit miniszterelnök beszédében, miután kedden II. Erzsébet királynő hivatalosan megbízta a kormányalakítással.

Liz Truss announced new Conservative Party Leader
Fotó: Stefan Rousseau / POOL / MTI

A kormányfői rezidenciául szolgáló Downing Sreet 10. előtt a szakadó eső miatt bő félórás csúszással kezdődő beszédet elődje, Boris Johnson méltatásával kezdte Truss, a Brexit és a pandémia menedzselésében játszott szerepét emelve ki, majd a kormánya előtt álló legfőbb teendőket vázolta fel.

„Itt az ideje, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek visszahúzzák Nagy-Britanniát – hangsúlyozta az Egyesült Királyság 56., egyben harmadik női miniszterelnöke. – Gyorsabban kell utakat, otthonokat és széles sávú internetet építenünk. Több beruházásra és munkahelyre van szükségünk az ország minden városában” – tette hozzá.

Az új kabinet előtt álló legfontosabb feladatok

Az új kormányfő röviden felvázolta kabinetjének három legfőbb prioritását.

  1. Egy merész terv a érdekében, az adóterhek csökkentésével
  2. Az orosz háború által okozott energiaválság azonnali kezelése
  3. A megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása

A Konzervatív Párt vezetéséért folyó versenyből győztesként kikerülő, ezzel a kormányfői tisztséget is elnyerő Liz Truss fő ígérete a gazdaságtámogató adópolitika, a közterhek csökkentése mellett reformokat is kilátásba helyezett. 

Truss a „Putyin háborúja” által okozott energiakrízis azonnali kezelése mellett is elkötelezte magát. 

Még a héten lépéseket fogok tenni az energiaszámlák kezelése és a jövőbeli energiaellátásunk biztosítása érdekében

– nyomatékosította a korábbi külügyminiszter, aki a gazdaság ösztönzése és az energiaválság menedzselése mellett a brit egészségügyi rendszert is szilárd alapokra helyezné.

Mindezek részleteiről egyelőre nem tudhatott meg többet sem a közvélemény, sem az alig ötperces beszédet a helyszínen csuromvizesen hallgató, parlamenti képviselőkből, újságírókból és párttisztviselőkből álló prominens közönség.