A második negyedévben sem tört meg a hazai elektronikus pénzforgalom dinamikus fejlődése, és a fogyasztók egyre nyitottabbak az innovatív szolgáltatásokra – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most megjelent pénzforgalmi statisztikái kapcsán kiadott közleményben.

Close-up,Hand,Asia,Woman,People,Work,In,Small,Sme,Coffee, Close-up hand asia woman people work in small sme coffee cafe shop store owner use cashless wifi paywave nfc scan app smart pos reader sale in take out food drink order in urban city life contactless. Close-up hand asia woman people work in small sme coffee cafe shop store owner use cashless wifi paywave nfc scan app smart pos reader sale in take out food drink order in urban city life contactless.
Fotó: Shutterstock

A jegybank adatai szerint a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett számlák mennyiségénél nem történt érdemi változás: míg a forintszámláké a negyedév végén 9,5 millió, a devizaszámláké 1,1 millió körül alakult. „Az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma ugyanakkor a 2020 első negyedéve óta tartó folyamatos növekedésnek köszönhetően megközelítette a 7 milliót” – írja a közlemény.

A hazai kibocsátású fizetési kártyáknál sem történtek drasztikus változások, ám – hívta fel a figyelmet az MNB – egyre szembetűnőbb a fogyasztók kártyahasználati szokásainak átalakulása.

Egyrészt 6,8 millióval rekordot döntött azoknak a kártyáknak a száma, amelyekkel történt vásárlási tranzakció az időszak során.

Ez a szám 2 százalékkal, közel 140 ezerrel haladja meg az eddigi csúcsot. Másrészt tovább folytatódott a mobiltárcába regisztrált kártyák számának bővülése is: a megelőző időszakhoz képest mintegy 9 százalékkal több ilyen kártya volt azonosítható, ennek köszönhetően a számuk már meghaladta az 1,5 milliót. A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma a második negyedév végén kevéssel 150 ezer, az elfogadóhelyeken üzemelő POS-termináloké pedig 230 ezer felett alakult. A kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek számában továbbra is erős bővülés mutatkozik: csaknem kétezerrel haladta meg a megelőző időszaki adatot, és rohamosan közelít a 40 ezres határhoz.

Ami a forgalmi adatokat illeti, a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom rekordszintű bővülést mutatott: belföldön a megelőző év azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek.

A koronavírus-járványhoz kötődő utazási korlátozások szinte teljes feloldásával párhuzamosan a külföldi vásárlásoknál is hasonló változások történtek, a tranzakciók száma 24 százalékkal bővült, és megközelítette a 33 milliót. A hazai készpénzfelvételek száma viszont csak 3 százalék alatti mértékben nőtt 2022 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, ami azt mutatja, hogy tranzakciós célból a fogyasztók már sokkal inkább az elektronikus fizetési módokat részesítik előnyben.

A kártyás tranzakciók értékénél is hasonló a helyzet, azzal a kitétellel, hogy a külföldi vásárlásoknál még a darabszámnál is nagyobb mértékű, 62 százalékot meghaladó bővülés történt.

A hazai kártyás belföldi vásárlások értéke (3 ezermilliárd forint) pedig már közel harmadával haladja meg a belföldi készpénzfelvételekét (2,3 ezermilliárd forint).

Mindezek mellett az MNB adatai szerint egyre dinamikusabb a fejlődés az innovatív kártyaalapú szolgáltatások igénybevételénél: a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma és értéke rendre 150, illetve 161 százalékkal növekedett 2021 második negyedévéhez képest, megközelítve a 63 millió darabot, illetve meghaladva a 391 milliárd forintos értéket.

A bankkártyás vásárlások
 

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók elfogadóhálózatában a külföldiek kártyahasználata is rendkívüli bővülést mutat. A megelőző év azonos időszakához képest több mint négyszeresére nőtt a külföldi kártyás hazai vásárlási tranzakciók száma és értéke, összesen mintegy 32 millió ilyen tranzakció történt, mintegy 454 milliárd forintos értékben. 

Ehhez a jegybank szerint nagymértékben hozzájárulhattak az orosz–ukrán konfliktus következtében Magyarországra érkező ukrán állampolgárok költései is, miközben a koronavírus-járvány lecsengésével párhuzamosan a turisztikai célú határon átnyúló forgalom is számottevően megélénkülhetett.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalásoknál is folytatódott a korábbi erőteljesebb forgalombővülés: darabszámban és értékben is mintegy 13 százalékos növekedés történt 2022 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként az átutalások száma 85 millió, értéke pedig 203 ezermilliárd forint körül alakult.