A magyarok a világjárvány visszaszorultával újra szívesen töltik szabadságukat külföldön, legyen szó akár hosszabb nyaralásról vagy akár rövidebb szabadságról, városlátogatásról – derül ki a Visa nyolc közép-és kelet-európai országot vizsgáló friss kutatásából. A magyarok a külföldi utazásokon készpénz helyett szívesebben használnak bankkártyát, okostelefont esetleg okosórát - mondta Kiss Ede, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.  

1130375488 Woman is bankkártyás fizetés nyaralás alatt paying her cocktail on the swimming pool medence úszómedence bikini using contactless credit card
Fotó: praetorianphoto / Getty Images

A magyarok 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a külföldi utazása során inkább bankkártyát használ, vagy valamilyen elektronikus fizetőeszközzel fizet.

A trend a szakemberek szerint a koronavírusjárvány ideje alatt változott meg, amikor a fogyasztók az online vásárlást, illetve az üzletekben az érintéses fizetést részesítette előnyben, ezek a trendek pedig a külföldi utazásokon is megjelennek.  

Rövidebb utazás, de egy szezonban többször

Idén a magyar válaszadók egyharmada utazik három éjszakánál hosszabb időre külföldre, szemben a lengyelek, csehek és bolgárok 40 százalékával. A románok fele és a szlovének 60 százaléka tervez hosszabb külföldi nyaralást - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Rövid -  három éjszakát nem meghaladó - hétvégi kiruccanásra a magyarok harmada készül, hasonlóan a románokhoz és a szlovákokhoz. Bevásárlóutat a magyar válaszadók 16  százaléka tervez, többségük Ausztriába indul shoppingolni. A bécsi városlátogatás után a magyar turisták, Rómába és Prágában mennek szívesen. 

A rövidebb utazásokat tervezők 43 százaléka a szezonban majd többször is útra kel, 38 százalékuk pedig egy alkalommal tervezi az utazást. 

Nyáron a hosszabb nyaralások alakalmával a legnépszerűbb úti célok között az első helyen Horvátország áll, ezt követi Olaszország és Görögország.

Kiss Ede kiemelte, 

a nyaralások során a napi költés 25-50 euró fejenként, 

de érdekességként kiemelte, a magyarok 89 százaléka ugyanazt a kártyát használja a külföldi utazások alatt, mint itthon, csak tizedük vesz igénybe külföldi fizetéshez más bankkártyát. 

Jellemzően, benzinkúton, bevásárlóközpontban, étteremben és szupermarketekben fizetnek elektronikusan. A Visa-kártyáit egyébként világszerte 200 országban fogadják el, több mint 100 millió helyen lehet vele fizetni. 

Utazás előtt tájékozódjon

Utazás előtt érdemes a bankkártyát kibocsátó bank külföldi vásárlásra és készpénz felvételre vonatkozó szabályzatát átnézni -  mondta Farkas Tamás, az OTP Bank betéti kártya terület menedzsere. 

Hozzátette: 

kedvezőbb díjazása lehet például az adott bankcsoport által üzemeltetett külföldi ATM-nél a készpénzfelvételnek is. 

Érdemes csekkolni a vásárlási limiteket, és a biztonsági beállításokat is - sorolta. Kiemelte: az idei év elmúlt öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest jelentős növekedés történt a bankkártyás vásárlásoknál, a kosárértékek 20 százalékkal nőttek, az ATM tranzakciók száma pedig harmadával emelkedett.