Hatékonyabbá kívánja tenni az Alphabet működését Sundar Pichai, az Alphabet és leányvállalata, a Google vezérigazgatója – írja a CNBC.

Virtual Google I/O Developers Conference, Sundar Pichai
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az Indiában született, majd a tengerentúlon karriert építő Pichai a Los Angelesben megrendezett Code konferencián beszélt a terveiről: 20 százalékkal szeretné javítani a vállalat hatékonyságát. Szerinte a cég jelenleg túl lassan hozza meg a szükséges döntéseket, mivel felduzzadt a létszám. 

Ebből sokan azt a következtetést vonják le, hogy elbocsátások jöhetnek a tech óriásnál.

Vannak olyan területek, ahol három ember hozza a döntéseket, amihez elég lenne két vagy egy személy – mondta a vezérigazgató. Egy másik példaként említette a YouTube Music és a Google Play Music egy termékké való összeolvasztását.

Bár az Alphabet bevételei még mindig nőnek, azonban a vállalat a második egymást követő negyedévben a vártnál gyengébb eredményről és bevételről számolt be, részvényei az idén értékük mintegy negyedét veszítették el. A bevételek növekedése 13 százalékra lassult a második negyedévben az egy évvel korábbi 62 százalékról.

A reklámbevételek mindössze 12 százalékkal, 56,3 milliárd dollárra nőttek, mivel a marketingesek visszafogták kiadásaikat, így kezelve az inflációs nyomást. A legjelentősebb lassulás a YouTube-nál következett be: itt az árbevétel 5 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti 84 százalékos ugrás után.

Pichai lépése nem lenne egyedülálló, mivel a technológiai cégek világszerte költségcsökkentésre kényszerülnek a magas az elszálló alapanyagárak és a geopolitikai feszültségek miatt.

Ahogy arról a VG beszámolt, az Alibaba három hónap alatt csaknem 10 ezer munkavállalót bocsátott el, míg az Oracle több ezer dolgozót rúghat ki a következő hónapokban. Az Apple, valamint a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta leállította a toborzási programját, a Spotify pedig bejelentette, hogy lassítják a munkaerő-felvételt. A legdurvább lépést az Amazon tette meg: az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat csaknem 100 ezer embert bocsátott el idén.