Összesen valamivel több, mint 165 ezer dollárt – 67 millió forintot – fizettek a héten egy bostoni árverésen néhány Elon Muskhoz köthető emléktárgyért. A 20 tételt a Tesla-vezérigazgató egykori barátnője, Jennifer Gwynne bocsátotta eladásra, akivel a kilencvenes évek közepén, a Pennsylvaniai Egyetemen töltött évek során alkottak egy párt.

Elon Musk, aukció, egyetemista
Fotó: Jennifer Gwynne / RR Auction

A kalapács alá került személyes tárgyak között több fénykép, egy üdvözlőlap, sőt, még egy arany nyaklánc is szerepel a MarketWatch beszámolója szerint.

A világ egyik leggazdagabb emberének egyetemista korából származó fotókért darabonként több ezer dollárt sem sajnáltak a lelkes rajongók, egy PSA által bevizsgált és hitelesített üdvözlőlapért, amelyet Jennifer születésnapja alkalmából szignózott Musk, pedig közel hétmillió forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy vevő.

Az aukció fő attrakciója mégis az az arany nyaklánc volt, amelyet ugyancsak korábbi barátnője születésnapjára vásárolt a későbbi különc milliárdos. Az ékszer értékét eredetileg mindössze 500 dollárra taksálták, az árverésen viszont végül 51 ezer dollárért – bő 20 millió forintért – ütötték le.

Úgy látszik, még az arany is százszor fényesebben ragyog, ha Elon Musknak köze van hozzá.

Az árverést lebonyolító RR Auction ügyvezető alelnöke, Bobby Livingston szerint Gwayne azt követően vette fel velük a kapcsolatot, hogy tavaly egy hasonló aukción nagy érdeklődés mellett kelt el több olyan dolgozat, amelyet még egyetemi tanársegédként javított ki Musk. Ezekért 7700 dollárt fizettek a vevők.

Livingston szerint az Elon Muskhoz köthető tárgyak vonzereje egyértelmű, hiszen napjaink egyik legfontosabb figurájáról van szó. Ezzel együtt kevés ilyen, a gyűjtők számára elérhető, a milliárdoshoz köthető emléktárgy van a piacon – ecsetelte a MarketWatchnak.

Az aukciósház szerint a nő a mostohafia egyetemi tanulmányaihoz szeretett volna pénzt gyűjteni az emléktárgyak kiárusításával.