Hatalmasat pattantak kedden elért éves mélypontjukról az amerikai tőzsdeindexek szerdán, miután a brit jegybank közölte, hogy kötvényvásárlásba fog a pénzpiacok stabilizálása érdekében, ami megdöbbentően kirívó lépés a legtöbb nyugati központi bank által az infláció megfékezése érdekében folytatott szigorú monetáris politikához képest.

tőzsde double exposure image of érem érme coin stacks on technology financial pénzügyi graph grafikon background.
Fotó: Shutterstock

A bejelentés stabilizálta a korábban az amerikai dollárral szemben rekordmélységbe zuhant angol fontot, amely a héten Liz Truss kormánya sokak által kockázatosnak tartott adócsökkentése miatt a piacok figyelmének középpontjába került. Az amerikai kincstárjegyek hozamai is több mint egy évtizedes csúcsukról jöttek vissza, enyhítve a növekvő kamatlábak miatt egyre elkeseredettebb aggodalmakat.

A Dow Jones végül 546 ponttal, azaz 1,9 százalékkal, 29 682 pontra, az S&P 500 index 2 százalékkal, 3 719 pontra, míg a Nasdaq Composite 2,1 százalékkal, 11 052 pontra ugrott.

A Dow és az S&P 500 hatnapos csökkenő szériát szakított meg. A Dow most 20, az S&P 500-as 22,8, a Nasdaq pedig 31,8 százalékkal marad el 52 hetes csúcsától.

A 10 éves amerikai kincstárjegy hozama legutóbb 3,767 százalék körül mozgott, miután előző nap 2008 óta először 4 százalék fölé emelkedett.


Az erősödés széles körű volt, az S&P 500 index 500 részvénye közül 485 drágult. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Apple 2,7 százalékkal gyengült azután, hogy a Bloomberg megírta, a cég mégsem növeli az új iPhone-ok gyártását, mivel a kereslet elmarad a várakozásoktól.

Számos technikai mérőszám azt mutatja egyébként, hogy a tengerentúli részvénypiac túladott lehet, ám a Wall Streeten sokan aggódnak, hogy még mindig nem árazódott be a cégek átlagos nyereségének várható visszaesése és a kamatemelések hatása.

A mi központi feltételezésünk, hogy kemény landolás jön év végén 

- idézte a CNBC Stanley Druckenmillert, az egyik legismertebb amerikai tőzsdegurut.