Volatilis kereskedést követően jelentős eséssel zártak az amerikai részvényindexek szerdán, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) 75 bázisponttal emelte a mérvadó kamatlábat, és további jelentős kamatemeléseket helyezett kilátásba az leküzdésére.

Fotó: Shutterstock

Mivel az S&P 500 már több mint 8 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban, és 18 százalékkal év eleje óta, a CNBC szerint a részvények a Fed agresszív lépését gyakorlatilag már beárazták, s a befektetők azzal is tisztában vannak, hogy a szigorú monetáris politika recesszióba taszíthatja a gazdaságot.

A Dow Jones Industrial Average és az S&P 500-as index egyaránt 1,7 százalékkal csökkent, rendre 30 184, illetve 3790 pontra, míg a Nasdaq Composite 1,8 százalékkal került lejjebb, és 11 220 ponton fejezte be a fordulatokban bővelkedő tőzsdenapot.

A General Mills részvényei emelkedtek ki a tengerentúli papírok mezőnyéből, az élelmiszeripari cég papírjai a gyorsjelentés közzététele után történelmi csúcsukon zártak. Az egyebek között különböző gabonapelyheket gyártó vállalat még éves kilátásait is felfelé módosította, mivel rendkívül kedvező számára, hogy a krízis hatására kényszerűségből otthoni étkezésre váltanak az amerikaiak.

A védelmi cégek részvényei szintén drágultak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges katonai mozgósításra adott parancsot, úgyhogy az újabb megrendelések az amerikai fegyvergyártóknál is borítékolhatók.