Hétfő késő este jelent meg az a kormányrendelet, miszerint 2023. január 1-jétől esedékes iparűzési adóelőleget vagy iparűzési adót euróban és dollárban is be lehet fizetni. Az összeget a Magyar Nemzeti Bank aktuális árfolyamán váltják forintra és utalják át az illetékes önkormányzatnak, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számlájára. 

paper airplanes made of money, adó befizetése dollárral és euróval, magyar, forint, iparűzési adó,
Fotó: Peter Cade / Getty Images

Varga Mihály pénzügyminiszter a nyáron jelentette be, hogy

a társasági adót és az iparűzési adót már nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is befizethetik a cégek.

A pénzügyminiszter hozzátette, azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be, egyszerűsítést hozhat az új szabály. A befizetés lehetősége minden cég rendelkezésére áll.

Korábban a VG azt is megírta, hogy végleg eldőlt, hogy jövőre megszűnik az iparűzési adó felére csökkentésének lehetősége, azonban mivel az orosz–ukrán háború miatt novemberig veszélyhelyzeti jogrend van érvényben, papíron van mód arra, hogy a kabinet saját hatáskörében járjon el a kérdésben. 

A kormány még 2020 decemberében rendelkezett az adó felének elengedéséről a 2021-es adóévben, majd tavaly év végén ezt kiterjesztette 2022-re is.

A kifejezetten a pandémia elleni gazdasági védekezés elemeként hozott engedménnyel azok a kkv-k élhetnek, amelyeknek a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint.