Hétfő késő este jelent meg az a kormányrendelet, miszerint 2023. január 1-jétől esedékes iparűzési adóelőleget vagy iparűzési adót euróban és dollárban is be lehet fizetni. Az összeget a Magyar Nemzeti Bank aktuális árfolyamán váltják forintra és utalják át az illetékes önkormányzatnak, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számlájára. 

paper airplanes made of money, adó befizetése dollárral és euróval, magyar, forint, iparűzési adó,
Fotó: Peter Cade / Getty Images

Varga Mihály pénzügyminiszter a nyáron jelentette be, hogy

a társasági adót és az iparűzési adót már nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is befizethetik a cégek.

A pénzügyminiszter hozzátette, azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be, egyszerűsítést hozhat az új szabály. A befizetés lehetősége minden cég rendelkezésére áll.

Korábban a VG azt is megírta, hogy végleg eldőlt, hogy jövőre megszűnik az iparűzési felére csökkentésének lehetősége, azonban mivel az orosz–ukrán háború miatt novemberig veszélyhelyzeti jogrend van érvényben, papíron van mód arra, hogy a kabinet saját hatáskörében járjon el a kérdésben. 

A kormány még 2020 decemberében rendelkezett az adó felének elengedéséről a 2021-es adóévben, majd tavaly év végén ezt kiterjesztette 2022-re is.

A kifejezetten a pandémia elleni gazdasági védekezés elemeként hozott engedménnyel azok a kkv-k élhetnek, amelyeknek a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint.