Meglepő módon felpattantak az amerikai határidős indexek a tengerentúli tőzsdenyitás előtt, a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatokra.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 01: People walk by the New York Stock Exchange (NYSE) on September 01, 2022 in New York City. Stocks rose in late afternoon trading on the first day of September as investors looked forward to the jobs report Friday.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Nyitás előtt a széles piacot leképező S&P 500 határidős index 0,56 százalékos, a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,42, míg a klasszikus Dow Jones is 0,45 százalékos pluszba emelkedett.

Annak ellenére lendültek pluszba a határidők, hogy az Egyesült Államokban a várt 298 ezernél valamivel többel, 315 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma augusztusban. Egy hónappal korábban 526 ezer volt a növekedés. A piac minél alacsonyabb értékben reménykedett, mivel a túlzottan erős agresszív szigorításra sarkallja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet.

A The Wall Street Journal szerint úgy tűnik, hogy 

a befektetők a Fed helyett ezúttal a munkaerőpiac egészségére fókuszáltak.

A dollár kissé gyengült a munkaügyi minisztérium adatainak megjelenése után, de a devizakereskedők szerint gyakori a gazdasági adatszolgáltatások idején megnövekvő volatilitás. 

A befektetők számára a dollár továbbra is vonzó, mert az amerikai kamatlábak emelkedő pályán vannak, s a globális gazdasági bizonytalanság visszafogja a kockázati étvágyat.

A mai adatok egyik tényezőn sem változtattak, ezért a dollár további erősödésére lehet számítani.