Immár a negyedik egymást követő hónapban szállított rekordszámú utast a Ryanair Augusztusban. A diszkont-légitársaságot múlt hónapban 16,9 millió utas választotta, ez éves alapon 52 százalékos bővülés, kétmillióval több, mint a pandémiát megelőző, 2019. augusztusi csúcs.

Krakow-Balice International Airport
Fotó: Artur Widak / AFP

Az ír fapados ezzel tovább erősítette pozícióját Európa legnagyobb utasszámú légitársaságaként.

Az átlagos járatkihasználtság 96 százalékos volt augusztusban, egy évvel ezelőtt még csupán 82 százalékban tudta megtölteni gépeit a vállalat, amely a hónap során összesen 92 800 járatot indított.

Az európai légiforgalmi ügynökség, az Eurocontrol friss adatai szerint a vállalat az előző héten naponta több mint 3000 járatot üzemeltetett, csaknem a dupláját, mint közvetlen riválisa, az EasyJet.

A társaság vezérigazgatója, Michael O’Leary a hét elején jelentette be, hogy a Ryanair a következő üzleti évtől várhatóan legfeljebb az üzemanyag-szükségletének a felére köt fedezeti ügyletet, mivel nagy esélyt lát egy nagyobb olajár-korrekcióra.

A Ryanair árfolyama
 

A másik versenytárs, a Wizz Air ugyancsak jelentős, közel 40 százalékos utasszámbővülésről adott számot tegnap. A magyar hátterű diszkonttársaság 4,9 millió utast szállított, 90,5 százalékos járatkihasználtság mellett.

A Ryanair részvényei másfél százalékos gyengüléssel zárták a keddi kereskedést, idén eddig ötödével csökkent a társaság piaci értéke. A Wizz Air kurzusa ennél is nagyobb nyomás alá került, tegnap 6 százalékos veszteséggel zárt, nyolc hónap alatt pedig a felére zuhant a tőzsdei kapitalizációja.