Pénz- és tőkepiac

Törlik a hiteltartozását annak az orosz katonának, aki elesik a fronton

Az orosz bakrendszerre is súlyos veszélyt jelenthet a rendelet, hiszen a tervezet szerint a bankoknak kell állniuk a veszteséget, az állam nem térít meg nekik egyetlen kopejkát sem.

Minden hiteltartozását törölni kell annak az orosz katonának, aki életét veszti az ukrajnai „speciális hadművelet” során, vagy rendkívül súlyos fogyatékosságot szenved el a harcokban. Ezt jelentette be Anatolij Akszakov, a duma pénzügyi bizottságának elnöke, hozzátéve: a veszteségeket a bankoknak kell állniuk, az állam semmilyen térítést nem ad – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.  

Fotó: Russian Defence Ministry

A jelenlegi sorozási papírokon ez a kitétel még nem szerepel, de ha egy katona elesik, vagy örökre megnyomorodik, akkor a családjának nem kell visszafizetnie az általa felvett hitelt, hanem rögtön törölni kell – mondta a politikus. 

Azt, hogy a költségeket a bankoknak kell állniuk, az orosz pénzügyminiszter-helyettes, Alekszej Mojszejev is megerősítette.

A politikusok tisztában vannak vele, hogy ez a döntés jócskán megdrágíthatja a hiteleket, és az orosz bankrendszer kockázatait is növeli. 

Korábban egyébként a terv csak abból állt, hogy a szolgálati idejük alatt a katonák moratóriumba kerüljenek, azaz ne kelljen törleszteniük a hiteleket. Ezt bővítették most tovább a halálozásra. 

Mint ismert: az OTP-nek van oroszországi bankja és hitelportfóliója, így érintheti a mostani döntés. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója már májusban úgy nyilatkozott, hogy megfontolnák az eladást, ha megfelelő ajánlatot kapnának a becslésük szerint 500 millió eurót érő bankra. 

 

orosz-ukrán háború hitelezés Oroszország
Kapcsolódó cikkek