A német kormány által kiküldött szakértőkből álló úgynevezett gázárbizottság javaslatai nyomán kilőttek hétfőn a frankfurti tőzsdén jegyzett, energiaigényes ágazatokban tevékenykedő cégek részvényei, különösen kitettek magukért a vegyipari és az acélipari társaságok.

Fotó: BASF Presse

A Covestro, a világ egyik vezető polimeranyag-gyártója állt a DAX-index élére 10,3 százalékos emelkedéssel, s a BASF vegyipari óriás követte csaknem 8 százalékos plusszal.

A középvállalatok is serénykedtek, a második számú frankfurti index, az MDAX kosarába tartozó Wacker Chemie, Lanxess és Evonik rendre 7 százalék fölötti erősödéssel rukkolt ki.

Az acélgyártó szektorból a Thyssenkrupp részvénye 5,4 százalékos ralival, a Salzgitter 7,9 százalékkal csatlakozott a partihoz, míg a HeidelbergCement részvénye 4,3 százalékos emelkedéssel iratkozott a nap nyertesei közé.

A brókerek szerint a vágta egyértelműen a szakértői bizottság gázzal és hővel kapcsolatos javaslataira vezethető vissza.

A tervezet szerint január 1-jétől 2024. április 30-ig az ipari nagyfogyasztók – mintegy 25 ezer vállalat – a 2021-es fogyasztásuk 70 százalékára 7 eurócentes kilowattóránkénti áron kapnak majd gázt, az e szint feletti fogyasztásért pedig piaci árat kell fizetniük. 

Ebben az évben egyébként az érintett vállalati kör már 20 százalékkal csökkentette gázfogyasztását az előző évhez mérten. A támogatást a telephely megtartásához kötnék. A bizottság vezetői hétfőn adták át javaslatukat Olaf Scholz kancellárnak.

Michael Vassiliadis, a Bányászati, Vegyipari és Energiaipari Szakszervezet (IG BCE) elnöke – egyben a gázárbizottság tagja – szerint az iparnak nyújtott könnyítés körülbelül 25 milliárd eurót emésztene fel. A bizottság egyidejűleg a lakosság és a kisebb cégek fogyasztását is támogatná, ami további 65 milliárd euróba kerülne.

A klímavédelemre érzékeny német társadalomban nem váltott ki egyöntetű elismerést a kormány, majd a parlament asztalára kerülő javaslat.

A döntés a politikusokon múlik, mi csak ajánlásokat tehetünk

– mondta Siegfried Russwurm bizottsági tag.