A világgazdaságban tapasztalható bizonytalanság a kriptopiacot sem kímélte: az árfolyamok ingadozása, az energiárak megugrása sok befektetőt elbizonytalaníthatott. A bizonytalan hangulat, a recessziós félelmek miatt a nagy ingadozás az előttünk álló időszakban is fennmaradhat a kriptodevizák esetében, ám hosszabb távon mindenképpen felfelé ívelő piacról van szó, amelybe most megéri belépni – nyilatkozták a VG-nek a területen aktív, budapesti székhelyű AsicMinerz vezetői.

AsicMinerz,
Fotó: AsicMinerz

„A kriptovilág egyre szélesebb körben válik ismertté világszerte és Magyarországon is, ezért mára elmondható, hogy kezd beépülni a mainstream befektetések közé. Egyre többen felismerik azt is, hogy a kriptodevizák hosszabb távon inflációálló befektetést tesznek lehetővé, értékállóságot biztosítanak, így nem véletlenül emlegetik »digitális aranyként« ezeket az eszközöket” – mondta Józsa Bence, az AsicMinerz társalapítója, vezérigazgatója.

A kriptopiac látványosan fejlődő terület: miközben 2017 júliusában a kriptovaluták teljes tőkepiaci értéke valamivel százmilliárd dollár felett járt, 2021 végére már elérte a 2000 milliárd dollárt. 

Az is látszik, hogy a kriptopiac nagyon érzékenyen reagál a válságokra: a teljes piacon nagyjából 40 százalékos részesedéssel rendelkező árfolyama a tavalyi csúcs után – többek között az orosz–ukrán konfliktus nyomán – ismét zuhanni kezdett, mostanra viszont inkább oldalazásra tért át.

 „A bitcoin árfolyamának várható alakulása kapcsán fontos szem előtt tartani a négyévente esedékes feleződési időszakot – ez 2024-ben lesz legközelebb aktuális –, amikor a kínálat további csökkenése nyomán még változatlan keresletet feltételezve is jelentősen nőnie kellene az árfolyamnak. Ennek nyomán megalapozottnak tűnhetnek azok az elemzői prognózisok, amelyek az idei év végére 30 ezer, 2023-ra 35 ezer, 2024-re pedig 100 ezer dolláros árfolyamot jeleznek előre” – mutatott rá Józsa Bence. Hosszabb távon egyébként – az intézményi befektetők egyre markánsabb jelenléte nyomán – arra lehet számítani, hogy a kriptovaluták árfolyama is sokkal jobban együtt mozog majd a nagy tőzsdei indexekével, hiszen ezt diktálja a közgazdasági törvényszerűség.

 

Annak, aki abban gondolkodik, hogy beszáll a kriptobányászpiacba, több szempontot is érdemes szem előtt tartania – hívta fel a figyelmet Hájer Dániel, a cég társalapítója. Az egyik, hogy miután a kriptovilágban rengeteg a csaló, nagyon fontos, hogy csak megbízható, hiteles forrásból szerezzük be a gépeket. 

Szintén fontos, hogy ha kriptovalutába fektetünk, a nagyobb kapitalizációjú pénzeket keressük, ha pedig kriptobányászatba, ezek bányászatára alkalmas gépet válasszunk, mivel reális az esélye annak, hogy a mostani válság egy sor kisebb coint maga alá gyűr majd. 

Arra is érdemes figyelni, hogy a kezdő befektető mikor lép be a piacra. A kriptovalutáknál is igaz ugyanis, hogy hegymenetkor – az intelmek ellenére – sokszor kapzsivá válnak az ügyfelek, ha viszont jön a lejtmenet, hamar pánikba esnek: ebből a szempontból tehát nagyon hasonlít a piac a befektetési alapokéra vagy a részvényekére.

Lenyomják a jegybankok a bitcoint és társait, készül a kriptoeuró

Immár Európát is elérte a digitális jegybankpénzek forradalma. Nigéria után a norvég központi bank is saját digitális fizetőeszközzel kísérletezik, és az Európai Központi Bank is fejleszti a digitális euró prototípusát.

Ami a magyar piacot illeti, Józsa Bence szerint itt is nagyon gyors a fejlődés: 

itthon eddig több mint 20 ezer ember bányászott már kriptót,

és egyre erőteljesebb az intézményi befektetők érdeklődése is. 

A magyar piac ezzel egyáltalán nem teljesít rosszul a régió többi országával összevetve, miközben biztató az is, hogy nő a nyitottság a vállalati mellett a felügyeleti, jegybanki oldalról is a terület iránt, tehát egyre többen látják az értéket benne.

Az is világos azonban, hogy rengeteg a tévhit a kriptovalutákkal és a kriptobányászattal kapcsolatban: ez részben a már említett csalásokkal, részben pedig a tájékozatlansággal, az információk szűrésének hiányával, valamint a bizalmatlansággal magyarázható. Ez adta a fő motivációt a régió első kriptobányászgépeket felvonultató bemutatótermének megnyitásához, ahol az érdeklődők a maguk fizikai valójában nézhetik meg a házi használatra is alkalmas és a nagyobb teljesítményű gépeket egyaránt. „Mivel a kriptopiac az online térben működik, sokak számára nehezen megfogható: erre válaszul hoztuk létre a bemutatótermet, ahol a kezdők és a profi befektetők is útmutatást, személyes tanácsadást kaphatnak.” 

Nagyon fontos emellett, hogy mi a gépeinket ellenőrzött forrásból szerezzük be, felelősséget is vállalunk értük

– emelte ki Józsa Bence. Az AsicMinerz tevékenységi köre egyébként lefedi a teljes körű jogi és pénzügyi tanácsadást, a gépek beszerzését, értékesítését, üzembe helyezését, üzemeltetését és szervizelését is. „A bemutatóterem emellett oktatási célokat is szolgál, valamint a magyar kriptoszíntér gyülekezőhelyeként is működik, miközben egész Európából érkeznek ügyfelek” – tette hozzá.

Ausztriában indít kriptokereskedést egy német webbank

A németországi N26 nevű online bank kriptokereskedelmi szolgáltatást indít Ausztriában – jelentette a Reuters. A hírügynökség cikke szerint a berlini székhelyű webbank azért az osztrák piacon jelent meg a szolgáltatással, mert partnerének, a Bitpandának nincs németországi működési engedélye. A szolgáltatás révén az N26 tájékoztatása szerint közel 200 kriptodeviza érhető majd el. A bank közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a kriptodevizák kereskedelme jókora kockázatokkal jár, ám Valentin Stalf társ-vezérigazgató szerint érdekes eszközosztályról van szó, amelyre erős a kereslet az ügyfelek részéről. Az N26 egyébként szeptemberben felügyeleti bírságot kapott Németországban a pénzmosás elleni védekezés hiányosságai miatt, ám tájékoztatásuk szerint azóta javítottak a helyzeten.