Nagyot esett hétfőn a kínai technológiai óriáscégek részvényárfolyama: az e-kereskedő Alibaba 3,3 százalékot, a játékgyártó Tencent 2,5 százalékot, míg a csipgyártó SMIC 4 százalékot szánkázott. A csipgyártó berendezéseket előállító Naura zuhanását csak a napi limit fogta meg 10 százaléknál. De a félvezetőgyártó Hua Hong Semiconductor is 9,5 százalékot bucskázott.

Trading On The Floor Of The NYSE As Fed Releases Rate Decision
Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A befektetők az Egyesült Államok új exportellenőrzési intézkedései miatt szabadultak a papírjaiktól. A Biden-adminisztráció által pénteken közzétett intézkedéssorozat célja Peking technológiai és katonai fejlődésének lassítása. Az új exportellenőrzések gyakorlatilag

elzárják Kínát minden olyan félvezetőtől, amelyet bárhol a világon amerikai berendezésekkel gyártottak. 

Az 1990-es évek óta ez a legnagyobb elmozdulás – negatív irányba – az Egyesült Államokból Kínába induló szabályozásának területén.

Szakértők szerint az új szabályok lassítják Kína csipipari fejlesztéseit, valamint a fegyverek, a mesterséges intelligencia, az adatközpontok és más szuperszámítógépes technológiák kutatását, fejlesztését.

Az új szabályozás egy olyan időszakban szigorít, amikor a globális csipipar erős ellenszélben lavíroz. 

A legközvetlenebb hatás valószínűleg a kínai csipgyártókat éri. Az új szabályok értelmében az amerikai cégek nem szállíthatnak olyan berendezéseket a kínai csipgyártóknak, amelyek képesek viszonylag fejlett félvezetők, vagyis 16 nanométer alatti logikai csipek, 18 nanométer alatti DRAM csipek és 28 vagy több rétegű NAND csipek előállítására. Érintett a Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), a Hua Hong Semiconductor, valamint a Yangtze Memory Technologies (YMTC) és a Changxin Memory Technologies  (CXMT).

 

Iparági elemzők szerint 

az YMTC és a CXMT vezetné a kínaiak betörését a globális memóriacsip-piacra, nekik kellene felvenniük a versenyt az olyan óriáscégekkel, mint a Samsung Electronics vagy a Micron Technology.

Az új szabályozás pedig éppen az ő tevékenységét korlátozza. Nem lesz lehetőség a technológiai berendezések korszerűsítésére és a termelés bővítésére, így a fejlett csippiac elérhetetlen lesz Kína számára – véli Gu Wenjun, a sanghaji székhelyű ICWise tanácsadó cég kutatásvezetője. 

A kínai adatközpontokat is visszaveti az új amerikai szabályozás. Nem véletlenül szenvedett a hongkongi tőzsdén az e-kereskedő Alibaba és a „játékgyáros” Tencent.

A technológiai részvények meredek zuhanása miatt az egész kínai piacot behorpasztotta, így az aranyhetet borongós hétfő követte. Eközben Dél-Korea, Japán és Tajvan pénzügyi piacai különféle ünnepnapok miatt zárva voltak.