A Huawei bevétele 6,5 százalékkal 144,2 milliárd jüanra (20 milliárd dollár) nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest – írja a Reuters. A kínai cég közölte, hogy a távközlési berendezéseket értékesítő fő üzletága növekedett, míg a fogyasztói készülékekkel foglalkozó üzletágában a hosszú ideje tartó visszaesés lelassult. 

Huawei in China, Huawei exhibits at a weather forecast related exposition in Shenzhen?Guangdong Province, China on May 20, 2021.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Koki Kataoka / AFP

A távol-keleti vállalat 445,8 milliárd jüan (62,03 milliárd dollár) bevételt ért el az első három negyedévben, ami 10 milliárd jüannal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest, viszont ezt az első negyedév gyenge teljesítménye magyarázza.

A nyereség ugyanebben az első három negyedévben 42,4 százalékkal, 26,75 milliárd jüanra csökkent az amerikai hírügynökség számítása szerint, amit a az ázsiai cég szóvivője a kutatás-fejlesztésbe és az új üzleti területekbe történő befektetéseknek tulajdonított. Washington 2019-ben szankciókkal sújtotta a kínai vállalatot, mivel állításuk szerint szoros kapcsolatokat ápol a pekingi vezetéssel.

Ennek következményeként a Huawei nem fér hozzá a legújabb 5G-csipekhez, és telefonjain nem érhető el az Android hivatalos alkalmazásboltja, valamint a Google-szolgáltatások (Gmail, YouTube) sem, bár a felhasználók maguk is telepíthetik a programokat egy bonyolult módszerrel. 

A vállalat 2020 végén kénytelen volt eladni a legjobban jövedelmező és legtöbb eladást produkáló, Honor nevű részlegét, mivel a tranzakció után a Honor almárkára nem vonatkoznak az amerikai szankciók.

A Huawei a 2019-ben még több mint 240 millió okostelefont értékesített, ezzel a Samsung után a világ második legnagyobb mobilgyártójának számított. A szankciók és a Honor eladása miatt azonban drasztikusan visszaesett a cég forgalma, tavaly már csak 37,5 millió eszközt adott el, és a tizedik helyre csúszott vissza.

Korábban a cég összekapcsolta legújabb okostelefonját a kínai BeiDou navigációs műholdrendszerrel, így a felhasználók ezen keresztül küldhetnek üzeneteket. A távlati tervek szerint később telefonálásra és internetezésre is lehetne használni a szatelliteket, ám a technológia még gyerekcipőben jár, a Huawei pedig menthetetlenül lemarad.

A cég igyekszik megerősíteni pozícióját Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten is, hogy így mérsékelje az amerikai szankciók hatását, ám 5G-s okostelefonok nélkül kiszorulhat a piacról.

Eldőlt: egységes mobiltöltők lesznek Európában

Forradalmi a döntés, eltakarítja a zsinórdzsungelt az Európai Parlament, és tízéves jogi huzavona végén egységessé teszik a mobileszközök töltőit. Az iPhone-okat gyártó Apple-nek csapás is, segítség is lehet a döntés.