Nem enyhül a nyomás a forinton, miközben Prágában az megoldásáról tárgyalnak az uniós miniszterek, és energiafronton ezúttal Lengyelországból érkeztek újabb nyugtalanító hírek: szivárgást fedeztek fel a északi ágán, amely az orosz kőolaj egyik fontos szállítási útvonala Európába. 

forint euro
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az európai energiaválság hírei rendre gyengítették idén a forintot, és az elmúlt hetekben ezek csapatban érkeztek, miközben az egyetlen pozitív fejlemény az olaj világpiaci árának valamelyes visszavonulása volt – de még ezt is a növekvő recessziós aggodalmak okozzák, és az üzemanyag ára tovább emelkedik a benzinkutakon.

Az ebben az értelemben negatív hírek közé tartozik az orosz–ukrán háború eszkalálódása, az Északi Áramlat gázvezetékek megrongálása, a franciáknál az atomerőművek karbantartását késleltető sztrájkok és a káosz a benzinkutaknál, a Barátság olajvezeték szivárgása és az uniós szankciós viták, amelyek kockázatokat vetnek fel az energiaellátás biztonságát illetően.  

A forint különösen érzékeny a külső fizetési mérleget és az árakat érintő hírekre, miután – lényegében a vártnak megfelelő mértékben – az európai energiaproblémák következtében a kedden közzétett adatok az szeptemberi megugrását mutatták, 20 százalék fölé.

A forint az euró ellenében már kedden is rekordgyenge szinteket döngetett a 430-as lélektani vonal közelében, és szerdán sem tágított innen, bár reggel ámenetileg 428,8-en túlra erősödött.

 

Technikai értelemben az OTP Global Markets jelentése szerint 437,5 felé mutat a grafikonon kirajzolódott alakzat, de a forint eladása kockázatokkal jár.

A napokban viszont már túlvett zónába lépett az árfolyam, így a 429,4-től felfele már nem tűnik jó ötletnek a long oldalra állni

– írták.

A gazdasági fundamentumokat tekintve sem indokolt, hogy a forint alulteljesítse a régiós társakat – véli Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője.

Noha az MNB bejelentette a kamatemelési sorozat leállítását, a szigorítást likviditásszűkítő eszközökkel folytatja, a régiós jegybankok ezzel szemben jóval alacsonyabb szinten fejezték be a kamatemelési sorozatot, így ez sem indokolhatja a forint alulteljesítését

– írta.

A forinthoz hasonlóan a lengyel zloty is gyengült szerdán. A régió mozgékony devizái nem kaptak támogatást az euró oldaláról: az egységes deviza maga is visszavonulóban volt a dollár ellenében.

Pedig az euróövezet ipari termelése a szerda délelőtti adatok szerint meglepetésre másfél százalékkal növekedett augusztusban a júliusi 2,3 százalékos zuhanás után.

Egy 75 bázispontos kamatemelés októberben ott van asztalon

– vonta le a következtetést az Európai Központi Bank következő ülését illetően Bert Colijn, az ING euróövezeti szenior közgazdásza, hiszen kamatemelései lassítását a jegybank csak azzal indokolhatná, ha markáns lassulás érzékelhető az euróövezeti gazdaságban.

Bár az adatok megerősítették, hogy folytatódhat az erőteljes monetáris szigorítás az euróövezetben, az euró valamelyest gyengült a dollár ellenében, ami nem szokott segíteni a közép-európai devizáknak.