Magyar gazdaság

Ismét brutálisan drágul az üzemanyag, a benzin áttörte a 700 forintos határt

Az európai energiakrízis nem kegyelmez az üzemanyagáraknak. Egy hét alatt 65 forinttal drágul a gázolaj a hazai kutakon, literenként 841 forintra. A benzin ára péntekre 705 forintig emelkedik, ami 24 forintos drágulás egy hét alatt.

Nincs megállás az üzemanyagár növekedésében. Az elmúlt hetekben tapasztalható folyamatos drágulás a benzinkutakon pénteken a következő szintre lép: október 14-én a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal megy felfelé, miközben a gázolaj ára bruttó 20 forinttal emelkedik. A Holtankoljak azt írta, hogy a drágulás várhatóan a piaci árak esetében is megjelenik majd.

benzinkút
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Péntektől az átlagos piaci árak a következőképpen alakulnak:

  • 95-ös benzin: 705 forint literenként
  • Gázolaj: 841 forint literenként

A pénteki drágulás elmarad a szerdai áremelkedéshez képest. Október 12-én, szerdán – az elemzői jóslatoknak megfelelően – az európai gázolajhiány miatt kiugró mértékű volt az árak növekedése, a benzin bruttó piaci értéke 14 forinttal, 695 forintra nőtt literenként, 

a gázolaj ára pedig bruttó 45 forinttal, 821 forintos literenkénti árra ugrott.

A magyar magánszemélyek továbbra is a 480 forintos hatósági áron tankolhatnak. 

Itt az olajkorszak vége?

A kínai teherforgalom elektrifikációja előbbre hozhatja az olajkereslet csúcsát, amelytől már csak pár évre lehetünk.

A üzemanyagárak várhatóan még tovább fognak nőni a következő héten, azt követően, hogy a lengyel csővezeték-üzemeltető közölte: szivárgást találtak a Barátság kőolajvezetéken. A hibát a vezeték északi vonalán jelezték. Ezen a szálon áramlik az orosz olaj Németország felé. A kőolaj világpiaci ára növekedni kezdett a hírt követően. Egyelőre nem ismert a szivárgás oka, de a lengyel üzemeltető jelezte, hogy még a mai napon jelentést tesznek a vizsgálataik eredményéről.

 

gázolaj benzin holtankoljak
Kapcsolódó cikkek