Nemzetközi gazdaság

Szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken

Szivárog a Barátság kőolajvezeték – jelentette a lengyel üzemeltető. Ez a vonal az orosz kőolaj egyik legfontosabb szállítási útvonala Európába. A lengyelek már dolgoznak a hiba elhárításán, azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a szivárgást.

A lengyel csővezeték-üzemeltető, a PERN bejelentése szerint szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezetéken – írta meg a Reuters. A hibát kedden észlelték a lengyelek a vezeték egyik vonalán.

Minister Czerwinski visits PERN Oil Terminal in Gdansk, Poland
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a szivárgást. 

A hiba a lengyelországi Plock várostól – ahol a PKN Orlen legnagyobb finomítója található – nagyjából 70 kilométerre van.

A csővezeték második vonala és a PERN infrastruktúrájának más elemei a szokásos módon működnek a csővezeték-üzemeltető állítása szerint.

A Barátság kőolajvezeték európai hálózata
A szivárgást a barátság vezeték északi vonalán észlelték, Plock várostól 70 kilométerre.

Jelenleg a PERN összes szolgálata az ilyen helyzetekre előírt protokoll szerint jár el. A műszaki, az üzemeltetési, a környezetvédelmi részleg és a tűzoltóság is a hiba elhárításán és okainak felderítésén dolgozik.

A szivárgás miatt leállt az olajáramlás a vezetéken Németország felé.

Ebben a pillanatban még nem tudjuk, mi okozta a szivárgást, a sérült vezetéken az áramlást azonnal leállították 

– mondta a PERN szakembere. Az üzemeltető szóvivője, Katarzyna Krasinska közölte, hogy néhány órán belül kiderülhet, hogy mi áll a hiba hátterében.

Az olajárak feljebb mozdultak a hírre. 

A kereskedők most azt figyelik, hogy szabotázs történt-e a vezetéken. Az Északi Áramlat gázvezeték múlt hónapi sérülései óta az energia-infrastruktúra biztonsága kulcsfontosságú kérdéssé vált Európában. Az európai kormányok mind arra törekednek, hogy biztosíthassák az energiaszállítás fennmaradását. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az energiavagyon célponttá vált Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

 

A Barátság kőolajvezetéken naponta 2,3 millió hordó orosz nyersolaj érkezik Európába.

Kőolajvezeték épül Magyarország és Szerbia között

Aleksandar Vucic államfő szombat délelőtt jelentette be: Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy kőolajvezetéket építenek Magyarország felé.

A védelmi miniszterei szerdán és csütörtökön találkoznak Brüsszelben, a megbeszélések témái között lesz a kritikus infrastruktúra biztonsága is. Több mint valószínű, hogy a Barátság vezeték szivárgása is napirendre kerül majd. A katonai szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg kedden arról beszélt, hogy 

fokozni kell a létfontosságú európai infrastruktúra védelmét.

A északi szakaszán tapasztaltak szivárgást. Ez a vonal látja el Németországot és Lengyelországot orosz olajjal. Németország az orosz nyersolaj legnagyobb vásárlója. A déli szakaszon a szállítás továbbra is zavartalan. Ezen a vonalon érkezik az olaj Magyarországra és Szlovákiába. A magyarországi lobbizás hatására az Ukrajnát támogató nyugati országok kivették az orosz vezetékes olajszállításokat a decemberben életbe lépő uniós szankciócsomagból.

Bár a vezetékszálon a szállítás leállt, Németországba még érkezik orosz kőolaj, 

Lengyelország a balti-tengeri termináljából még képes olajat küldeni a németeknek.

Magyarország felé augusztus elején állt le a kőolajszállítás a Barátság vezetéken. Akkor az ukránok zárták el a csapot, mivel a tranzitdíjakkal kapcsolatos problémák léptek fel. Ezt végül a Molnak és a Slovnaft cégnek sikerült megoldania, ezután az áramlás ismét elindult.

Tájékoztatást vár a lengyelektől a Transznyefty

„Itt véletlen károkról beszélhetünk” – mondta a Reutersnek telefonon Mateusz Berger, Lengyelország energetikai infrastruktúráért felelős vezető tisztviselője. 

 

szivárgás barátság kőolajvezeték
Kapcsolódó cikkek