Az előző év azonos időszakához képest 37,2 százalékkal, 18,2 terawattórára csökkent különböző karbantartási munkák miatt szeptemberben az Electricité de France (EDF) franciaországi nukleáris reaktorainak energiatermelése – közölte a közműszolgáltató.

EDF
Fotó: Sameer Al-Doumy / AFP

Az EDF a honlapján azt is közzétette, hogy az év eleje óta a teljes franciaországi nukleárisenergia-termelés 209,2 terawattóra volt, ami 22 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőtti bázishoz mérten.

A francia közműszolgáltató nagy-britanniai atomenergia-termelése eközben 19,9 százalékkal, 3,2 terawattórára nőtt a múlt hónapban, míg az év eleje óta a teljes termelés 11,2 százalékkal, 33,2 terawattórára emelkedett.

Ami Franciaországot illeti, a helyzet valószínűleg októberben sem lesz sokkal fényesebb, hiszen a CGT szakszervezet által meghirdetett sztrájk miatt csak csütörtökön 1,4 gigawattal csökkentették az energiatermelést az atomreaktorokban.

Négy reaktort érintett a sztrájk, a csökkentés a teljes termelés mintegy 4 százalékát tette ki csütörtök reggel – derült ki a CGT és a hálózatüzemeltető RTE adataiból.

Franciaország jelenleg nettó 9,8 gigawatt áramot importál Nagy-Britanniából, Belgiumból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból.

Közben Virginie Neumayer, a CGT szóvivője bejelentette, hogy 11 reaktor karbantartási munkálatait függesztették fel, ami késlelteti a visszatérésüket a hálózatra.

Az RTE arra kérte a szakszervezetet, hogy ma reggel járuljon hozzá néhány blokk visszakapcsolásához a hálózatba, hogy növelje a teljesítményt bizonyos szakaszokon – tette hozzá Neumayer.

A fennakadás a nyári problémák után újfent akadályozza az EDF törekvését, hogy a nukleáris termelést a korábbi szintjére növeljék arról a 30 éves mélypontot jelentő, alacsony kapacitásról, amelyre a késedelmes karbantartás miatt zuhant.

A Reuters legfrissebb híre szerint az észak-franciaországi Gravelines 5,4 gigawattos atomerőművének dolgozói is a sztrájk mellett döntöttek.

Nemzeti büszkeségből problémás lett az atom a franciáknak

Nehéz tél vár a franciákra is, az atomra alapozott energetikai stratégiájuk súlyos problémákkal küzd, ami kérdésessé teszi szakértők szerint, mennyire készült fel az ország a hideg hónapokra.

A moduláris atomreaktorok nélkülözhetetlenek lesznek a jövő energiatermelésében – mondta a VG Podcastnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.