Tizenöt százalékkal növelte nyereségét a harmadik negyedévben a Nasdaq tőzsdeüzemeltető társaság, amely a befektetési szolgáltatásai iránti erős kereslet segítségével ellensúlyozni tudta a tőzsdei bevezetések visszaesése miatt kieső bevételeket.

U.S. GDP Declines For Second Quarter In A Row
Fotó: John Nacion / AFP

A 335 millió dolláros nettó eredmény egy részvényre vetítve 68 cent profitot eredményez, a társaság ezzel némileg túlteljesítette a 65 centről szóló elemzői konszenzust is.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt globális tőkepiaci felbolydulás és az eszközárak megugró volatilitása portfóliójuk átrendezésre ösztönözte a befektetőket, akik a tőzsdei kereskedési forgalom felhajtása mellett a Nasdaq befektetési termékei iránt is nagyobb keresletet támasztottak.

Adena Friedman vezérigazgató irányítása alatt a társaság hagyományos tőzsdeüzemeltetőből vezető fintech céggé pozicionálta át magát, a szoftverpiac mellett a pénzügyi bűnözés megelőzését szolgáló technológiák területén is megvetve a lábát.

A piacüzemeltető bevételei 6 százalékkal, 890 millió dollárra emelkedtek. Ehhez 584 millió dollárral járult hozzá a technológiai termékszegmenst is magában foglaló üzletág, 8 százalékos bővülést felmutatva. A tőzsdei szolgáltatások szegmensben – az IPO-piac kiszáradása ellenére is – 6 százalékos növekedést sikerült elérnie, 105 milliós forgalommal ebben az időszakban.

Más nagy pénzügyi cégekhez hasonlóan a Nasdaq is növekvő költségnyomással szembesült a több évtizedes csúcsra futó következtében. A tisztított működési kiadások 5 százalékkal emelkedtek.

A negyedéves nyereségből részvényenként 20 centet formájában fizet ki a társaság, a befektetők december 16-tól számíthatnak a folyósításra.

A Nasdaq 633 millió dollár értékben vásárolta vissza saját részvényeit az év első kilenc hónapja során. A tőzsdeoperátor saját börzéjén jegyzett papírjai ezzel együtt is 18 százalékos mínuszt halmoztak fel az idén. A szerdai nyitás előtti elektronikus kereskedésben 1,2 százalékkal emelkedett a kurzus.