Miközben a meghatározó európai tőzsdék minimális veszteségekkel megúszták a szerdai tőzsdenapot, sőt a frankfurti DAX késő délután még pluszba is merészkedett, a BUX 2,1 százalékkal, 40 071 pontra esett. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forintot tett ki. 

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

Mivel a vezető papírokkal kapcsolatban különösebben kedvezőtlen hírek nem láttak napvilágot, valószínűleg az elmúlt napok során felhalmozott árfolyamnyereség egy részét realizálták a befektetők.

A legnagyobb gyengülést a Richter papírjai szenvedték el, kurzusuk 4,8 százalékkal, 7710 forintra zuhant. 

Jóval mérsékeltebb visszaesést könyvelhettek el az OTP befektetői. A bankpapír záróára 0,9 százalékkal, 8986 forintra süllyedt, miközben összesen 5,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények.

Nem volt jó formában a Mol és a Magyar Telekom sem. Az olajrészvény 1,4 százalékkal, 2434 forintra, a Telekom pedig 1,9 százalékkal, 286 forintra gyengült.

A kisebb kapitalizációjú cégek részvényei közül az Alteo tűnt ki, hiszen árfolyama 2,4 százalékkal, 2980 forintra nőtt.

A hazai fizetőeszköz is lefelé tartott, főként a dollárral szemben. Estefelé az eurót 413,8 forinton, míg a zöldhasút 422,7 forinton váltották.

Elég mélyen van már a részvénypiac, jöhet a feltámadás?

A forintgyengüléssel és a magas inflációval szemben a Richter és a Magyar Telekom részvénye adhat védelmet.