Nagyot fordult a széljárás az európai alapkezelői piacon az ősz közepén. A nyár végi csekély és a szeptemberi masszív – 111 milliárd eurós – tőkekivonás után a befektetők visszatértek az eszközosztályhoz, 77,5 milliárd euróval növelve kitettségüket a Refinitiv Lipper legfrissebb adatai szerint.

befalap
Fotó: Shutterstock

A tőkebeáramlás mintázata viszont arra utal, hogy az európai megtakarítók továbbra is kockázatkerülő „üzemmódban” vannak, ugyanis a hosszú lejáratú alapokból tetemes összegeket vontak ki a hónap során, miközben a likvid, hagyományosan alacsony rizikójúnak tekintett pénzpiaci alapok értékesítése történelmi csúcsra futott fel.

Az utóbbiakból több mint 125 milliárd eurónyit vásároltak Európa-szerte a befektetők, elszívva ezzel a levegőt az összes többi kategória elől. Ezen belül is a brit eszközökre nőtt meg az igény, a fontban jegyzett pénzpiaci alapok egészen elképesztő, 81 milliárd eurós beáramlást regisztráltak. Az eurós termékekbe további 36,4 milliárd euró érkezett, a dollárban jegyzett pénzpiaci alapokba pedig 5,7 milliárd áramlott.

Az európai szinten nem túl jelentős méretű ingatlanalapok félmilliárd eurót tudtak becsatornázni, a többi terméktípusból viszont kiáramlott a pénz.

A legnagyobb visszaváltást az előző hónaphoz hasonlóan ezúttal is a kötvényalapok szenvedték el, ahonnan 16 milliárd euró távozott. Nem úszták meg sokkal kisebb tőkevesztéssel a részvényalapok sem, pedig a tőzsdei hozamok világszerte kedvezően alakultak a szeptemberi piaci vérengzés után. A tőzsdei kitettséget nyújtó termékek meglepetésre mégis 12 milliárd eurós értékesítési mínusszal zárták a hónapot. Főként a brit és a kínai részvénykitettséget alapjaiktól szabadultak az európaiak, a globálisan diverzifikált részvényportfóliókba viszont érdemi friss tőke érkezett.

Bő tízmilliárd euróval csökkentették alternatív alapjaikban fialtatott pénzüket is a befektetők, a vegyes eszközeikből pedig további 6,4 milliárdot váltottak vissza. Apró méretükhöz képest tetemesnek számít az árupiaci termékekből elszivárgó 1,4 milliárd euró is.

 

Az eszközkezelők versenyét ezúttal is a globális piacvezető BlackRock nyerte, amelynél 23,5 milliárd eurót fektettek be a hónap során. A londoni székhelyű Legal & General 20,3 milliárdos volumennel a második, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Insight állhatott fel 19,4 milliárdos nettó értékesítéssel.