Vegyes vállalati eredmények születtek a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonban. Összességében véve az látszik, hogy a megemelkedett infláció és kamatkörnyezet, valamint az elszálló energiaárak erőteljesen éreztetik hatásukat az amerikai nagyvállalatoknál, amelyek mind árbevétel, mint profit tekintetében az átlagtól elmaradó számokat publikáltak. A dollárerősödés nagyon érzékenyen érintette az amerikai vállalatok jelentős részét, míg Európában pont ellenkező hatásokat eredményezett a zöldhasú drasztikus drágulása az euróval szemben. Annak ellenére, hogy a várakozásokat meghaladó profitszámok aránya továbbra is magas, az elmúlt évek átlagától mégis elmarad, illetve a felülteljesítés mértéke is sokkal moderáltabb képet mutat a korábbiakhoz képest. 

 

Az S&P 500 index vállalatait megvizsgálva körülbelül 11,5 százalékos átlagos bevételnövekedéssel lehet kalkulálni, ami első ránézésre jó eredménynek tűnik, azonban a vállalatok nagy része csak a folyamatos áremeléseknek köszönhetően tudta elérni ezt az eredményt. Az egyes szektorokat megvizsgálva az energiaszektor teljesítménye kiemelkedő volt a negyedév során, átlagosan 48 százalékos bevételnövekedést produkált, köszönhetően az elszálló energiaáraknak. A kommunikációs szegmens mutatta a leggyengébb teljesítményt a negyedév során. A szektorban tevékenykedő vállalatok közül több is jelezte, hogy a hirdetési bevételeik jócskán visszaestek, ami a gazdaság lassulását és az egyre növekvő recessziós félelmeket tükrözi. 

A profitok tekintetében is az energiaszektor teljesítménye volt erőteljesen kiemelkedő, 140 százalék körüli növekedéssel, ami erősen eltorzítja a képet, mivel ha kivesszük a szektor teljesítményét, akkor az S&P 500 index többi szektora 3,6 százalékos profitcsökkenést produkált. Az ipari, ingatlan és ciklikus fogyasztási cikkek szektora is kiemelkedően teljesített, mivel 10 százalék feletti profitnövekedést tudott produkálni, a pénzügyi és a telekommunikációs szektor pedig 10 százalék feletti profitcsökkenést jelentett a harmadik negyedévben.

Összességében véve a gyorsjelentési szezonban megjelenő vállalati eredmények jól tükrözik a gazdasági lassulást és a megemelkedő költségeket, amit a vállalatok részben a fogyasztókra tudnak terhelni, ezzel is fenntartva a profitnövekedést. Nagy a bizonytalanság a piacokon a jövőre vonatkozó bevétel- és profitvárakozásokat tekintve, de a várttól elmaradó inflációs számok következtében jókora emelkedés ment végbe a részvénypiacokon az elmúlt másfél hónapban.