A Nemzetközi Valutaalap november 8–18. között folytatta le az Alapokmány IV. cikkelye szerinti éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában. A delegáció megállapította, hogy a gazdasági egyensúlyok helyreállítása érdekében összehangolt és szigorú költségvetési és monetáris politikára van szükség – olvasható a jegybank oldalán. Az IMF szerint 

a Magyar Nemzeti Banknak az inflációra válaszul adott monetáris politikája megfelelően szigorú. 

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az IMF előrejelzése szerint a 2022-ben 5 százalék körülire várható, amelyet 2023-ban lassulás követ. Az IMF szakértői a folyó fizetési mérleg egyenlegének jelentős javulására és 2023 végére egy számjegyű inflációs rátára számítanak.

A valutaalap szakértői elismerték, hogy az emelkedő inflációra adott válaszul a Magyar Nemzeti Bank júniusa óta érdemben, az alapkamat-emeléssel, a likviditásszűkítéssel és az október közepi lépésekkel együtt megfelelő mértékben szigorította a monetáris politikáját. Véleményük szerint a szigorú monetáris politika fenntartása szükséges mindaddig, amíg az inflációs nyomás egyértelműen és fenntarthatóan nem enyhül. 

Hangsúlyozzák, hogy a nagyfokú gazdasági bizonytalanság elleni válaszul összehangolt és szigorú fiskális és monetáris politikára van szükség. 

A szakértők véleménye szerint ennek megfelel a 2023-ra kitűzött GDP-arányosan 3,5 százalékos költségvetési hiánycél, amely hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság-ráta csökkenő pályán maradjon, azonban felhívják a figyelmet a hiánycsökkentés szerkezetének fontosságára. Az IMF előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2022-ben 5 százalék körülire várható, amelyet 2023-ban lassulás követ. A visszafogottabb belső kereslet, illetve az energiaárak normalizálódása mellett a folyó fizetési mérleg egyenlegének jelentős javulására számítanak, és véleményük szerint 2023 végére az inflációs ráta visszatérhet az egy számjegyű tartományba. 

Az IMF szakértői azt állapították meg, hogy a hazai bankrendszer stabil, elismerték az energiaellátás biztonsága érdekében tett eddigi hazai lépéseket, és hangsúlyozzák az energiaellátás további diverzifikációjának fontosságát. Hangsúlyozták továbbá az átláthatóság fontosságát a közösségi kiadások esetében.