Kedvezően értékelte az Alteo hét elején közzétett, rekorderedményt hozó gyorsjelentését az MKB Bank, amely csütörtökön kiadott elemzésében 350 forinttal megemelte a megújuló energiát hasznosító társaság részvényeinek célárát, továbbra is vételi ajánlással.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A korábbinál 10 százalékkal magasabb, 3812 forintos célár alapján 30 százalékos rali előtt állhat az Alteo-részvény.

Az árfolyam idén már hasonló mértékű, 34 százalékos emelkedést tudhat maga mögött, ezzel az egyik legjobban teljesítő a Budapesti Értéktőzsdén. 

A bankház szerint a jelenlegi helyzet, az orosz–ukrán háború és az energiapiaci turbulenciák pozitívan hatottak a vállalatra, amit a legutóbbi negyedéves jelentés is tükröz. A magasabb gáz- és villamosenergia-árak miatt a megújuló-erőművek árrése tovább javulhat, miközben a fenntartási költségeik nem fognak sokat változni. Ezzel párhuzamosan az ún. spark spread (a villamos energia és a földgáz ára közötti különbség) is nagyot nőtt, ami rendkívüli nyereséghez segítette a piaci alapon termelő szegmenst.

Az MKB ezzel együtt több kockázatot is lát a vállalatnál. Egyfelől nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi, rendkívüli energiahelyzet – amely eddig kedvezett a cégnek – meddig tart majd Európában, ahogyan azt is, hogy a társaság bevételeit és eredményét nagyban meghatározó villamosenergia-piac milyen irányba mozdul a következő öt-tíz év során.

Az elmúlt hónapokban ráadásul a monetáris és a pénzügyi környezet is sokat változott, a pénzügyi kondíciók szigorítása miatt a külső forrásbevonás is megdrágult, ez pedig a jövőben jócskán megemelheti az átlagos tőkeköltséget.

A vállalat egyébként a napokban jelentette be, hogy a korábban tervezett kötvénykibocsátás helyett nagyrészvényesétől, a Wallis Asset Managementtől vesz fel hatmilliárd forint tulajdonosi kölcsönt.

Mindezen túlmenően az Alteo pillanatnyilag bőséges, mintegy 13 milliárd forintnyi készpénzállománnyal rendelkezik, ami az MKB szerint az év végi fűtési szezon finanszírozási igényeihez – a gázvásárláshoz – kifejezetten fontos. A készpénzegyenleg a következő időszakban várhatóan volatilitást fog mutatni, ami erősen befolyásolja a vállalat fair értékét.

Az Alteo árfolyama
 

Az MKB prognózisa szerint a vállalat az idei, turbulens energiapiaci környezetben közel 20 milliárd forint EBITDA-t termelhet, a következő évek során ezt azonban várhatóan nem tudja majd megismételni, 2023–2026 között rendre 17 milliárd forint körüli eredménnyel számol a bank.

A társaságot idén és jövőre egy új extraprofitadó is sújtja, melynek terhei 2022-ben nagyságrendileg kétmilliárd forintra rúgnak a vállalat becslése szerint. A vezetőség a töbletteher ellenére sem számol a kilátások romlásával, ezért stratégiai és befektetési terveinek módosítását sem tartja indokoltnak.

A befektetők kedvezően reagáltak a megemelt elemzői célárra, a részvény 2,4 százalékkal drágult a csütörtöki kereskedés első órájában, viszonylag magas, 28 milliós forgalomban.